Erişilebilirlik

Norveç Türk Subaylarına Siyasi İltica Hakkı Tanıdı


15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ardından Türkiye’ye dönmeyi reddeden bir grup Türk subayına Norveç siyasi iltica hakkı tanıdı.

Avukat Kjell M.Brygfield, “Norveç’te olan ve geri dönmeleri için emir alan bir grup subayın siyasi iltica hakkı aldıklarını teyit edebilirim,” dedi.

Norveç Adalet Bakanlığı ve göçmenlik yetkilileriyse açıklama yapmadı.

Yerel medya, iltica hakkı tanınanların 5 erkek olduğu yönünde haberler yayınladı. Brygfjeld, rakamı doğrulamadı, subayların birkaç yıldır Norveç’te olduklarını söylemekle yetindi.

Verdens Gang gazetesinin haberine göre iltica hakkı tanınanlar Türkiye’de tutuklanmaktan korkuyor. Aralarından biri geçen ay gazeteye yaptığı açıklamada görevden atıldığını, pasaportunun iptal edildiğini ve eğer dönerse işkence görmekten korktuğunu söyledi.

Söz konusu kişi, “Eğer dönersem tutuklanacağım, işkence görme riskim var ve yanlış bir itirafa zorlanacağım. Tutuklular Türk hapishanelerinde beklenmedik şekilde ölüyor,” dedi.

Bozdağ’dan tepki

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Sinop’ta yaptığı açıklamada, “Haberler bazı darbeci subayların Norveç’te sığınma hakkı aldığını gösteriyor, bu kabul edilemez bir durum. Avrupa darbeciler, teröristler ve katiller için güvenli bölge olmamalı” dedi.

2016’da Türkiye’den 89 kişi Norveç’e sığınma başvurusunda bulundu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG