Erişilebilirlik

Nokta Dergisi Toplatıldı Yöneticiler Gözaltında


Muhalif kapaklarıyla hükümetin tepkisini çeken Nokta Dergisi'nin bu haftaki sayısı da toplatıldı. 5. Sulh Ceza Mahkemesi derginin toplatılmasına gerekçe olarak kapak konusunu gösterdi. Derginin kapağında üstünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafı ve 2 Kasım Pazartesi yazılı bir takvim yaprağı, altında ise ‘‘Türkiye İç Savaşı’nın Başlangıcı’’ yazıyordu.

Nokta’nın iki yöneticisi gözaltında

Basın savcısı Umut Tepe’nin halkı suç işlemeye tahrik suçlamasıyla başlattığı soruşturma kapsamında derginin Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Müdürü Murat Çapan gözaltına alındı.

Sağlık kontrolü için Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne götürülen Nokta dergisi yöneticilerinden Cevheri Güven, hastane çıkışı kendilerine yöneltilen ‘‘Neden gözaltına alındınız?’’ sorusuna, ‘‘Haber yaptığımız için. Türkiye'nin durumuyla ilgili bir haber" yanıtını verdi.

Perihan Mağden: Gözdağı ve sürek avı

Nokta dergisinin internet sitesinde bir yazı kaleme alan Perihan Mağden, polislerin iki yöneticinin geceyi gözaltında geçirmesi için dört buçukta geldiklerini iddia etti.

‘Gözdağı’ verildiğini, sindirmek için ‘sürek avı’ yapıldığını ve ‘sustukça sıranın başkalarına geleceği bir başlangıç’ yaşandığını savunan Mağden, ‘‘Yüzde 49’umuz AKP’yi bu korkunç zafere taşımış olabilir. Ama yüzde 51’imizin ağzını bıçak açmıyor. Zaten ağzımızı açtığımız anda, cezayı hak ediyoruz! Cumhurbaşkanı olduğundan beri 1300 kişiyi dava etmiş Erdoğan! 12-13 yaşında çocuklardan, kimlere kimlere; cumhurbaşkanına hakaret etmiş telakki edilmiş. Olmazsa: terör örgütü propagandası. Olmazsa, halkı kin ve düşmanlığa sevk etme. Çek çekebildiğince,’’ dedi.

Nokta kapağı hakkında yorumlar

Nokta dergisinin 1 Kasım seçimlerinin ertesi günü piyasaya sürdüğü yirmi dördüncü sayısının toplatılması sosyal medyada gazetecilerce tartışıldı. Hükümete muhalif yayınlarıyla dikkat çeken rotahaber.com sitesinin Yayın Yönetmeni Ünal Tanık, ‘‘Nokta dergisinin kapağı çok çirkin savunulacak tarafı yok lakin yapılanlar da onaylanamaz’’ derken Hürriyet Daily News yazarı Mustafa Akyol ise ‘‘İktidar Nokta’nın provokatif ve bence yanlış kapağına gülüp geçse, o kapak anlamsızlaşır. Ama öyle olmuyor’’ değerlendirmesinde bulundu.

"Dergiyi hazırladığımızda AKP’nin %49 alacağını bilmiyorduk"

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Nokta dergisi Haber Müdürü Ertuğrul Erbaş, eleştirilere yanıt verdi. Erbaş, ‘‘Bu kapağı sert bulanların bir bölümü ‘%49’la iktidara gelmiş parti varken siz demokrasiyi hazmedemiyorsunuz’ diyor. Ancak bir şeyi unutuyorlar. Biz gazete değiliz. Biz bu kapağı Cuma günü hazırladık ve o gün AK Parti’nin %49’la iktidar olduğunu bilmiyorduk. O güne anket şirketleri dahil herkes iktidar partisini %39-%42 bandında görüyordu. Biz de bu bant tek başına iktidara yetmeyecek o nedenle ‘ 7 Haziran sonrasında olduğu gibi bombalar patlayabilir’ yorumunda bulunduk’’ dedi.

Ertuğrul Erbaş: Dergi toplatıldı ama kamuoyu bu kez suskun

Bu kapak nedeniyle pişman olmadıklarını da söyleyen Erbaş, 18. sayı toplandığında kendilerine verilen kamuoyu desteğinin yerinde şimdi yeller estiğine dikkat çekti.

Nokta dergisi Haber Müdürü, ‘‘Dergimiz ilk toplatıldığında 4600 internet sitesinde haber olmuşuz, twitter’da TT olduk, basın örgütleri peşi sıra aradılar, CHP’li milletvekilleri desteğe geldi. MHP ve CHP liderleri aradı. Ama tüm bunlar 1 Kasım seçimleri öncesindeydi. 1 Kasım seçimleri sonrasında anlaşılmaz bir suskunluk vardı. Gözle görülür destek eksilmesi yaşıyoruz. Biz ilk gözaltıda bir valiz hazırlamıştık. Yarın iki valizle tutuklama ihtimaline karşı mahkemeye gideceğiz’’ diye konuştu.

Erbaş, dergi yönetiminin dergiyi yayınlamaya devam etme kararı aldığını da sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG