Erişilebilirlik

Noel ve Yılbaşı Alışveriş Sezonu Başlıyor


Noel ve Yılbaşı Alışveriş Sezonu Başlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

(İngilizce video)

Noel ve yılbaşı zamanı yaklaşıyor. Alışveriş merkezleri ve dükkanlar vitrinleri süslemeye başladı bile. Amerika’da ise büyük çaptaki hediye alışverişleri genelde Şükran Günü’nü takip eden Cuma günü başlıyor. İş yeri sahipleri kırmızı ile işaretlenen zarar konumundan, siyah ile belirtilen kar eder konuma geçtiği için bu güne “Kara Cuma” deniyor.

Noel ve yılbaşı arifesi zamanı, perakendeciler için yıllık hasılatlarının yüzde 20-30 civarını elde ettikleri zaman. Ulusal Perakendeciler Federasyonu’ndan Kathy Grannis Allen’a göre, bu yıl Amerika’da 150 milyon kişi Şükran Günü’nü takip eden hafta sonu alışveriş yapmaya çıkacak. Allen, bu zamanın perakendeciler “Süper Kupa” gibi olduğunu ve rekabetin fazlaca kızıştığını da söylüyor.

Rekabet etmek için bazı dükkanlar Kara Cuma’yı beklemeden Şükran Günü kapılarını açıyor. Neredeyse hepsinde de büyük indirimler var.

Ancak bazı önemli mağazalar Şükran Günü’nde kapılarını açmama kararı verdi. Doğa sporları ürünleri satan REI ise Kara Cuma’da kapalı kalmaya karar verdiğini açıkladı. Bu mağazalar, Şükran Günü’nün aile ve gelenekler ile alakalı olduğu mesajını vermek için edebilecekleri büyük karlardan vazgeçtiklerini söylüyor.

Finans yazarı Kevin Paul Scott, insanların bu mağazalara Anneler ve Babalar günleri için hediye almaya gittiğinde, bu düşünceli davranışı hatırlayarak daha fazla para harcayacaklarını düşünüyor.

Ancak daha fazla kişi kalabalıklara girmekten imtina ediyor. Perakendeciler Federasyonu, bu sezon yapılacak alışverişlerinin yarısının internet ortamında gerçekleşeceğini söylüyor. Bu oran, federasyon 2011’de anket yapmaya başladığından bu yana karşılaşılan en yüksek oran.

Allen ve Scott, bu trendin gelecek yıllarda daha da artacağını düşünüyor.

Geçen ayki durağan satış rakamlarına rağmen, Amerika’da işsizlik azalıyor ve maaşların da artıyor olması kişilerin harcamalarını arttırabilir.

Ulusal Perakendeciler Federasyonu’nun verdiği bilgilere göre, Amerika’da ortalama bir tüketici hediye almak için bu sezon 805 dolar civarında para harcayacak. Bu rakam Kasım ve Aralık ayı için 630 milyar dolardan fazla bir rakama tekabül ediyor. Geçen seneye göre de yüzde 3,7 oranında da bir artış.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG