Erişilebilirlik

Noel Döneminde Ekonominin Canlanması Bekleniyor


Noel Döneminde Ekonominin Canlanması Bekleniyor
Noel Döneminde Ekonominin Canlanması Bekleniyor

Amerika’da, Noel öncesi geleneksel ‘bayram alışveriş’ dönemi başladı. Yeni veriler, Amerikan ekonomisinin üçüncü üç aylık dönemde daha önce tahmin edilenden daha fazla büyüdüğünü ortaya koydu. Bunda Noel alışverişi ve devlet harcamaları etkili oldu. Perakendeciler, bu Noel döneminde, tüketimin artmasını, bunun da ekonomiyi canlandırmasını bekliyor.



Son veriler, Amerikalılar’ın geçen ay daha çok kazanıp, daha çok harcadıklarını gösteriyor. Aynı dönemde işsizlik ödeneği için başvuranların sayısı da son iki yılın en düşük seviyesine indi. Amerika Tüketim Birliği adlı kuruluşun yayınladığı rapor, hükümetin bu olumlu verilerini doğruluyor. Birliğin Genel Sekreteri Stephen Brobeck, Amerikalıların geçen yıla oranla bu yıl biraz daha iyi durumda olduklarını söylüyor:" En ilginç bulgu, ankete katılanların çoğunun geçen yıla göre daha iyi durumda olduklarını söylemesiydi. Katılımcıların yalnızca yüzde 8’i daha kötü durumda olduklarını kaydetti. 2009’da bu oran yüzde 14’dü."

Bu veriler perakendecileri Noel alışverişi konusunda umutlandırıyor. Bu alışveriş döneminde birçok üretici yıllık karının yüzde 40’ını elde ediyor. Credit Union Ulusal Birliği Başkan Yardımcısı Mike Schenk, tüketici güveninin daha da yükselmesini bekliyor: "Tüketicilerin yüzde 57’si Noel alışverişi için bu yıl daha fazla harcayacaklarını söylüyor. Bu, 2009’a oranla yüzde 3’lük bir artış anlamına geliyor."

Tüketim harcamaları, Amerikan ekonomisinin yüzde 70’ini oluşturuyor. Son olumlu verilere rağmen, ekonomi son üç aylık dönemde sadece yüzde 2,5 oranında büyüdü. Uzmanlar, yüzde 9,6 civarında seyreden işsizliği yüzde 1 oranında düşürmek için Amerika’nın en az yüzde 5’lik büyüme kaydetmesi gerektiğini söylüyor: "Ekonomik belirsizlik, zayıf bir istihdam piyasası ve ağır borç yükü hala tüketicileri harcamalarını çok dikkatli yapmaya zorluyor."

2011’de işsizlik oranının düşmesi beklenmiyor. Ancak yine de son üç ayda işsizlik maaşı için başvuranların azalması ve tüketim harcamalarının artması umut kaynağı olmaya yetecek gibi görünüyor.

XS
SM
MD
LG