Erişilebilirlik

Nobel Barış Ödülünün Sahibi OPCW


OPCW Başkanı Ahmet Üzümcü
OPCW Başkanı Ahmet Üzümcü
Bu yılın Nobel Barış Ödülü, şu sıralarda Suriye’nin kimyasal silahlarını imha etmek üzere çalışmalar yürüten Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) verildi.

Merkezi Lahey'deki OPCW’nun başkanlığını Türk diplomat Ahmet Üzümcü yürütüyor.

Nobel Komitesi Oslo’da yaptığı açıklamada, OPCW’nun “kimyasal silahları imha etmedeki kapsamlı çabalarına” dikkati çekti.

OPCW 1997 yılında Uluslararası Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ni uygulamak üzere kurulmuştu.

Nobel Komitesi, OPCW’nun kimyasal silahların “uluslararası hukuk kapsamında bir tabu haline getirilmesine” yardım ettiğini bildirdi. Komite, özellikle kimyasal silahların yakın bir zamanda sivillere karşı kullanıldığı Suriye’deki olaylara dikkati çekerek OPCW’nun, “kimyasal silahları imha etme çabalarının arttırılması gereksiniminin altını çizdiğini” belirtti.

Kendi kimyasal silahlarının varlığını kısa bir süre önce resmen kabul eden Suriye, Pazartesi günü OPCW üyesi olmaya hazırlanıyor.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün yıllık 100 milyon dolarlık bütçesi üye devletler tarafından karşılanıyor. Lahey'deki merkezinde yaklaşık 500 kişi çalıştıran örgüt, şimdiye kadar 86 ülkede 5 binin üzerinde denetim gerçekleştirdi, kendilerine bildirimi yapılan tüm kimyasal silah stoklarının “yüzde 100’ünün” envanterini çıkardı.

Düne kadar Nobel Barış Ödülü’nün yeni sahibinin, Pakistan’da genç kızların okuması yönünde kampanya yaparken Taleban tarafından silahlı saldırıya uğrayan 16 yaşındaki Malala Yusufzay olacağı tahmini yapılıyordu. Yusufzay dün de Avrupa Birliği’nin Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’ne layık görülmüştü. (Saharov ödülü 1995’te Türkiye’den, o dönemde cezaevinde bulunan Kürt milletvekili Leyla Zana’ya verildi.)

Daha önce Nobel Barış Ödülü kazananlar arasında Avrupa Birliği, Başkan Barack Obama, demokrasi savunucusu Burmalı lider Aung San Suu Kyi ve Polonyalı eski işçi sendikası lideri Lech Walessa da bulunuyor.

Bilim, edebiyat ve barış alanındaki başarılara layık görülen Nobel ödülleri ilk kez 1901’de, bilim ve işadamı Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine 1901’den itibaren verilmeye başlamıştı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG