Erişilebilirlik

Nobel Barış Ödülü Boş Sandalyede


Nobel Barış Ödülü Boş Sandalyede
Nobel Barış Ödülü Boş Sandalyede

2010 Nobel Barış Ödülü’nün verildiği Oslo’da, tutuklu olduğu için törene katılamayan Çinli rejim aleyhtarı Liu Xiaobo’nun ödülü boş bir sandalyenin üzerine kondu. Sandalyenin, Çin’deki muhalefet hareketinin “kayıp ruhlarını” temsil ettiği belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanı Norveç’in başkenti Oslo’da yapılan töreni eleştirerek “yalanlara dayalı bir siyasi tiyatro” olarak niteledi. Pekin hükümeti törenin Çin’de yayınlanmasını da engelledi.

Çin’in itirazlarına rağmen yapılan törene katılanlar 2010 Nobel Komitesi Başkanı Thorbjoern Jagland’ın Liu’nun insan hakları, demokrasi ve barışa adanmışlığını konu alan konuşmasını ayakta alkışladı.

Jagland, konuşmasında Liu’nun ödülü almak için törene gelemeyişinin üzüntü verici olduğunu belirtti ve “sadece bu bile ödülün ne kadar gerekli ve yerinde olduğunu gösteriyor” dedi.

Çinli rejim aleyhtarı Liu, 11 yıldır devlete karşı gelmek suçundan hapis yattığı için törene katılamadı. Çin, Liu’nun eşini de törene katılmasını önlemek için ev hapsinde tutuyor.

Jagland, Çin’in ekonomik gücüne rağmen asıl güçsüzlüğünün, “bir vatandaşını, sadece ülkesinin yönetilme biçimini beğenmediğini söylediği için 11 yıldır hapiste tutması” olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG