Erişilebilirlik

21 Nisan Amerikan Basınından Özetler


21 Nisan Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Birçok Amerikan gazetesi bugünkü ana sayfasında dün Paris’in ünlü Champs Elysees Caddesi’ndeki saldırıya yer vermiş.

Washington Post, Fransa’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden üç gün önce Paris’in en işlek caddelerinden birinde böyle bir saldırı düzenlenmesinin terör kaygılarını yeniden gündeme taşıdığını yazıyor. Gazete, saldırının sorumluluğunu IŞİD’in üstlendiğini, ancak bu açıklamanın henüz doğrulanmadığı bildiriyor. Habere göre cumhurbaşkanı adaylarından François Fillon, Fransız polisinin hedef alındığı, bir polisin öldüğü, iki polisinse yaralandığı saldırıdan sonra seçim kampanyalarının askıya alınması gerektiğini açıkladı. Fillon, İslami şiddetle mücadelenin birinci öncelik olması gerektiğini kaydetti. Aşırı sağcı Marine Le Pen ise saldırıyı, Fransa’nın İslamcı terörle mücadeleyi yoğunlaştırması gerektiğini vurgulamak için kullanmakta gecikmedi. Kamuoyu yoklamalarına göre cumhurbaşkanlığı yarışını Marine Le Pen’in çok az önünde götüren bağımsız aday Emmanuel Macron ise korku simsarlığı yapılmaması gerektiğini savundu.

Washington Post bugün ayrıca üç yıldır Kahire’de tutuklu bulunan Mısır asıllı Amerikalı yardım gönüllüsü Aya Hicazi’nin, Trump Yönetimi’nin Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah El Sisi’yle birkaç hafta boyunca yürüttükleri pazarlıklar sonucu serbest bırakılması haberini de ana sayfadan veriyor. Gazete, Aya Hicazi, eşi ve başka gönüllülerin Başkan Trump’ın Kahire’ye gönderdiği uçakla Amerika’ya geri getirildiklerini bildiriyor. Habere göre eşiyle birlikte Kahire’deki sokak çocukları için bir rehabilitasyon merkezi kuran 30 yaşındaki Hicazi ve beraberindeki başka gönüllüler, çocuk kaçakçılığı ve istismar suçlamalarıyla 1 Mayıs 2014’te tutuklanmıştı. Gazete, Mısır’daki mahkemenin suçlamalarla ilgili hiçbir kanıt sunamadığını, duruşma tarihlerini hiçbir açıklama olmadan sürekli ertelediğini ve çiftin kötü muameleye maruz kaldığını yazıyor. Haberle ilgili bir başka ayrıntı da Obama döneminde de Hicazi çiftinin serbest bırakılmaları için çalışmalar yürütüldüğü, ancak başarı sağlanamadığı. Gazete, Başkan Trump’ın 3 Nisan’da Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’yle Beyaz Saray’da görüşmesi ve Sisi’nin yönetimini ‘şahane’ olarak nitelemesinden sonra Mısır’ın tavrının değiştiğine dikkat çekiyor.

New York Times da Paris’teki terör eylemine ana sayfasında geniş yer ayırıyor. Gazete ayrıca Başkan Trump’ın serbest ticaret karşıtı söylemlerine bir yenisini daha eklediğini, bu sefer çelik sanayiinin önderlerinden Kanada’yı hedef aldığını yazıyor. Habere göre Trump, Amerika’nın Kanada’dan çelik ithal etmesinin Amerikalı işçilere büyük zarar verdiğini kaydetti. Trump’ın Oval Ofis’te dost komşu Kanada’ya yönelik bu öfkeli çıkışı, Beyaz Saray’ın ticaret konusunda aslında derin bir bölünme yaşadığının bir göstergesi. Gazete, ”Amerikan malı kullanın, Amerikalı işçi çalıştırın” sloganıyla yola çıkan Trump Yönetimi’nin serbest ticaretle mücadeleyi birkaç cephede birden yürüttüğünü yazıyor. Örneğin Başkan Yardımcısı Mike Pence, Güney Kore ve Japonya’ya, ticaret anlaşmalarının yeniden gözden geçirilebileceği tehdidinde bulundu.

New York Times bugün ayrıca New York’un eski belediye başkanlarından Rudy Giuliani ve George W Bush döneminde adalet bakanlığı görevi yürüten Michael Mukasey’nin Şubat ayı sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptıkları gizli görüşmenin ayrıntılarına yer veriyor. Gazete, Rıza Saraf’ın avukatlığını yapan ikilinin, Türkiye’nin Amerika’nın Ortadoğu’daki çıkarlarını korumaya yardım etmesi karşılığında Sarraf’ın serbest bırakılabileceği diplomatik bir anlaşma yapma peşinde olduklarını yazıyor. Çarşamba günü kamuya açılan mahkeme belgelerine göre Mukasey, görüşmeyi, ”Bu davaya devlet-devlete bulunacak bir çözüm arayışı” olarak niteledi. Gazete, çevresi en geniş davalılar için bile bu gibi hukuki pazarlıkların mahkeme koridorlarında gerçekleştiği, ancak Sarraf adına yürütülen bu çabaların bazen siyasi erişilirlik ve diplomasinin de araya sokulabileceğini gösterdiği yorumunda bulunuyor. Birçok uzman, Sarraf’ın serbest bırakılmasıyla sonuçlanacak bir anlaşmanın Türkiye’nin Ortadoğu’da Amerika eksenine girmesi anlamına geleceğini kaydediyor. Örneğin Türkiye, Amerika’nın PYD’yi desteklemesine ve Suriye’de yürüttüğü misyona eskisi kadar direnç göstermekten vazgeçebilir.

XS
SM
MD
LG