Erişilebilirlik

Nijerya'da Seçimler Ertelendi


Nijerye Seçim Kurulu Başkanı Attahiru Jega seçimlerin ertelendiğini açıklarken
Nijerye Seçim Kurulu Başkanı Attahiru Jega seçimlerin ertelendiğini açıklarken

14 Şubat'ta yapılacak seçimlerin 28 Mart'a ertelenmesine gerekçe olarak ulusal güvenlik yetkililerinin Boko Haram’a karşı büyük bir operasyon düzenlemek için altı haftaya ihtiyaç duyduklarını bildirmeleri gösterildi.

Nijerya’da 14 Şubat’ta yapılacak başkanlık seçiminin güvenlik kaygıları ve Boko Haram nedeniyle ertelenmesi eleştirilere yol açtı.

Muhalefet lideri eski askeri diktatör Muhammed Buhari ertelemeyi “Nijerya demokrasisi için büyük bir geri adım” olarak niteledi ancak Nijerya halkını sakin olmaya çağırdı.

Cumartesi günü seçim kurulu başkanı Attahiru Jega 14 Şubat’taki başkanlık ve parlamento seçimlerinin 28 Mart’a ertelendiğini açıkladı.

Jega Cumartesi gecesi düzenlediği basın toplantısında gerekçe olarak ulusal güvenlik ve istihbarat yetkililerinin Boko Haram’a karşı büyük bir operasyon düzenlemek için altı haftaya ihtiyaç duyduklarını bildirmelerini gösterdi.

Boko Haram militanları Nijerya’nın kuzeydousunun büyük bölümünü kontrol ediyor. Uzmanlar bu bölgede barış içinde bir seçim yapılmasının imkansız olduğu görüşünde.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Nijerye’da seçimleri erteleme kararı alınmasından derin üzüntü duyduğunu söyledi.

Öteyandan dört batı Afrika ülkesi, komşu Nijerya’ya Boko Haram’la mücadelesine yardım etmek amacıyla güçlerini birleştirme kararı aldı.

Karar, Benin, Kamerun, Çad, Nijer ve Nijerya’nın temsilcilerinin, Kamerun’da yaptıkları ve üç gün süren görüşmenin sonunda açıklandı. Görüşmeye Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler temsilcileri de katıldı.

Plan uyarınca hızla bölgesel bir tehdit haline gelen Boko Haram’la mücadele etmek amacıyla 8 bin 750 asker konuşlandırılacak. Planınayrıntıları açıklanmadı. Kamerun Savunma Bakanı Alain Mebe Ngo, bunun askeri sırları açıklama anlamına geleceğini savundu.

Bununla birlikte beş Afrika ülkesinin temsilcileri, askeri planı yürürlüğe koymak için acilen 4 milyon dolara ihtiyaçları olduğunu bildirdi. Toplantıya katılan BM temsilcisi ise, bu talebi Genel Sekreterlik ve Güvenlik Konseyi’ne ileteceğini, ancak mevcut yardımın lojistik hizmetlerle sınırlı kalacağını belirtti.

2009’dan bu yana Nijerya’da kanlı terör eylemleri düzenleyen Boko Haram, eylemlerini komşu ülkeler, Kamerun, Çad ve Nijer’e de taşıdı. Boko Haram’ın kurbanları genelde, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu siviller var.

Amerikalı istihbarat yetkilileri, Boko Haram’ın 4 ila 6 bin arasında savaşçısı olduğunu tahmin ediyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı da örgütün “vahşet ve barbarlıkta sınır tanımadığını” kaydediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG