Erişilebilirlik

Nijerya'da Kanlı Okul Baskını


Nijerya'da din devleti kurmak isteyen şeriatçı Boko Haram militanları
Nijerya'da din devleti kurmak isteyen şeriatçı Boko Haram militanları
Nijerya’nın kuzeydoğusunda sabah erken saatlerde bir üniversitenin yatakhanesine saldıran Boko Haram militanları en az 40 öğrenciyi öldürdü.

Askeri sözcü Yüzbaşı Eli Lazarus, Amerika’nın Sesi’ne militanların Yoba eyaletindeki Tarım fakültesinin saldırarak uyumakta olan öğrencilere ateş açtığını bildirdi.
Yaralı en az 18 öğrenci halen eyalet başkenti Damataru’da bir hastanede tedavi görüyor. Üniversite başkente 50 kilometre uzaklıkta kırsal bir bölgede bulunuyor.

Yoba eyaleti son aylarda Nijerya’da din devleti kurmaya çalışan şeriatçı örgüt militanlarının kanlı saldırılarına hedef oluyor. Temmuz ayında aynı eyaletde yine bir okulun yatakhanesine saldırarak 29 öğrenci ile bir öğretmeni öldürmüştü.

2001 yılında Muhammet Yusuf adlı bir kişi tarafından kurulan örgüt, Nijerya’nın en çok konuşulan Hausa dilinde “Batı eğitimi Haram” anlamına geliyor.
Boko Haram ülke anayasasını tanımıyor, Batı ve Hristiyanlıkla ilgili her şeye karşı çıkıyor.

Nijerya 155 milyon nüfusuyla Afrika’nın en kalabalık ülkesi. 250 etnik grubun yaşadığı ülkede nüfusun yüzde 50’si Müslüman, yüzde 40’ı Hristiyan, yüzde 10’u ise Afrika dinlerinden. Arap kültürünün egemen olduğu kuzeyde çoğunluğu Müslümanlar, güneyde ise Hristiyanlar oluşturuyor.

STÜDYO VOA

Powell: “FED’in faiz indirmek için acelesi yok” – 29 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG