Erişilebilirlik

Boko Haram'dan 'IŞİD'e Bağlılık' Mesajı


Nijerya’da Boko Haram terör örgütünün faal olduğu Borno eyaletinin merkezi Maiduguri’de meydana gelen bir dizi patlamada 50’yi aşkın kişi hayatını kaybetti.

Polis 55 kişinin öldüğünü, 140 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Maiduguri’de birkaç saat içinde dört patlama kaydedilirken, bunların çoğunun kadın bombacılar tarafından düzenlenen intihar saldırısı olduğu bildirildi. Bir çekçeğe binen bir intihar saldırganı, bombalarını kalabalık bir balık pazarında patlattı. Diğer bir eylemci de kendine hedef olarak bir başka pazaryerini seçti.

Amerika’nın Sesi muhabiri, bir grup genç gönüllünün anayolları tıkayıp araç trafiğini değiştirerek daha büyük paniğe yol açtığını bildirdi. Gençlerden bir grup bir intihar eylemcisini pazaryerine ulaşmadan engellemeyi başardı, ancak eylemcinin üzerindeki bombaları patlatması sonucu gruptan da ölenler oldu.

Bu arada Boko Haram internette "Halifeliğe bağlıyız" açıklaması yaptı. Açıklamayı, cihatçı faaliyetleri denetleyen SITE adlı grup duyurdu.

Çok sayıda Boko Haram üyesinin Nijerya’nın değişik bölgelerinden örgütün merkezi Gwoza’da toplanmaya başladığı bildiriliyor. Amerika’nın Sesi muhabirine konuşan bir Nijeryalı istihbarat kaynağı, ordunun Gwoza’ya ilerlediğini ve Boko Haram’ın büyük olasılıkla kenti savunabileceklerini bildiriyor. Gwoza, Boko Haram’ın Nijerya’nın kuzeydoğusunda kontrolü altında tuttuğu sayılı kentlerden biri.

Çok sayıda Boko Haram üyesi de Gwoza yakınlarındaki Sambisa ormanına sığınmış durumda. Gwoza, bugünkü bombalı saldırıların yapıldığı Maiduguri’ye 135 kilometre uzaklıkta.

Associated Press haber ajansı, militanların Gwoza’nın çevresine mayın döşediğini ve sivilleri kenti terk etmeleri yönünde uyardığını bildiriyor. Ajans, Boko Haram’ın rehin tuttuğu bazı genç kadınları da serbest bıraktığını duyurdu.

Amerika’nın Sesi muhabiri ise militanların hafta başında Gwoza’yı savunmayı reddeden sivilleri öldürdüğü yönünde duyumlar almıştı.

Nijerya ordusu geçen ay düzenlediği operasyonlarda Boko Haram’ın elindeki bazı yerleşim birimlerini geri almayı başarmıştı.

İlk 2009 yılında adı duyulan terör örgütü, Nijerya’nın kuzeydoğusunda bir şeriat devleti kurmayı amaçlıyordu. Örgüt o dönemden bu yana çoğu sivil binlerce kişinin hayatını kaybettiği kanlı eylemlere imza attı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG