Erişilebilirlik

Nijerya'da Boko Haram Katliamı


Boko Haram, geçen sene Kano kentinin merkez camisine düzenlediği saldırıda onlarca kişiyi öldürmüştü
Boko Haram, geçen sene Kano kentinin merkez camisine düzenlediği saldırıda onlarca kişiyi öldürmüştü

Radikal İslamcı terör örgütü Boko Haram’ın hafta sonu ele geçirdiği Baga kentine yönelik son iki günde gerçekleştirdiği saldırılarda bin üzerinde kişinin öldüğü bildiriliyor

Amerika’nın Sesi’yle görüşen Nijeryalı milletvekili Maina Maaji Lawan örgütün Çarşamba günü daha önce görülmemiş vahşilikte bir adım atarak Baga ve çevre köylerde evleri ateşe verdiğini söyledi.

Baga’nın kendi seçim bölgesi olduğunu ifade eden milletvekili, ölü sayısını şu anda bilmenin mümkün olmadığını ancak kendisine ulaşan bilgilere göre Cumartesi gününden bu yana en az 1000 kişinin öldüğünü söyleyebileceğini ifade etti.

“Sokaklar cesetlerle dolu”

Bölgeden ölü sayısı ile ilgili çelişkili bilgiler geliyor. Yerel hükümet yetkilisi Musa Alhaji Bukar, BBC’yle görüşmesinde Boko Haram’ın Baga’nın yanı sıra 16 kenti ele geçirdiğini ve kentten kaçan insanların ölülerini gömmeye fırsat bulamadığı için sokakların cesetlerle dolu olduğunu söyledi.

Boko Haram, Cumartesi günü de Baga’daki askeri üsse saldırmış ve şiddetli çatışmalar sonunda Nijerya ordusu kenti terk etmişti.

Binlerce kişi Borno eyaletinin başkenti Maiduguri’ye kaçtı. Bölgeden gelen haberlere göre şiddetten kaçmak isteyenlerin Çad Gölü’nü geçmeye çalışırken boğulduğu kaydediliyor. Bazılarının ise göldeki adalarda sıkışıp kaldığı belirtiliyor.

Saldırılar, Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan’ın ülkenin en büyük kenti olan Lagos’ta seçim çalışmalarını başlattığı dönemde gerçekleşti.

Jonathan, son 5 senede binlerce kişinin ölümüne neden olan Boko Haram’la olan mücadelede başarısız olduğu yönünde ciddi eleştirilerin hedefinde.

Kamerun’dan Çağrı

Boko Haram’ın Kamerun’u hedef alan video mesajının yayınlanmasından sonra konuşan Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya ülkesinde görev yapan yabancı diplomatlarla görüştü. Biya, Nijerya’nın komşularının Boko Haram’la mücadele için kurulacak bölgesel güç oluşturmakla ilgili anlaşmanın yürürlüğe girmediğine dikkat çekti.

Kamerun, Boko Haram’ın etkin olduğu Nijerya’nın Borno eyaletiyle komşu. Kamerun’un geçen ay içinde güçlerini bölgede toplayarak militanlara yönelik hava saldırısı düzenlemesi Boko Haram lideri Ebubekir Şekau’yu Kamerun’a yönelik bir tehdit mesajı yayınlamaya itti.

Cumhurbaşkanı Biya, diplomatlarla yaptığı toplantıda Birleşmiş Milletler, Almanya, Fransa, İngiltere, Çin, Rusya ve Amerika’ya yardımları için teşekkür etti ancak Kamerun’un bu ülkelerden ne tür bir destek aldığını belirtmedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG