Erişilebilirlik

Hamaney'den Yaptırımların Kaldırılması Şartı


İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney nihai anlaşmaya varılır varılmaz ülkesine uygulanan tüm uluslararası yaptırımların hemen kaldırılması gerektiğini aksi halde anlaşmayı kabul etmeyeceğini açıkladı

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney nihai anlaşmaya varılır varılmaz ülkesine uygulanan tüm uluslararası yaptırımların hemen kaldırılması gerektiğini aksi halde anlaşmayı kabul etmeyeceğini söyledi.

Hamaney, çerçeve anlaşmanın, uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığı Tahran’ın nükleer programının kısıtlanmasını sağlayacak bir nihai anlaşmaya varılmasını garanti etmediğini de açıkladı.

Hamaney, Perşembe günü yaptığı açıklamada geçen hafta İran ile altı dünya gücü arasında varılan ara anlaşma konusunda” ne yana ne de karşı” olduğunu belirtirken anlaşmayı sonuçlanmamış ve bağlayıcı olmayan bir belge olarak tanımladı.

Ancak Hamaney görüşmeleri desteklemeye devam ettiğini ve İran’ın “vakar ve onuruna saygı gösteren” bir uzlaşmaya açık olduğunu söyledi.

Ayetullah Hamaney Amerika’nın görüşmelerden sonra kendi yorumunu getiren bir bilgi belgesi yayınlamasını da sert bir dille eleştirerek bunun Washington’un “şeytanca niyetlerini” yansıttığını önesürdü.

Tahran ve Washington nihai anlaşmaya varıldığında yaptırımların kaldırılma hızı dahil bazı ayrıntılar üzerinde tam bir görüşbirliğisağlamış değil.

İran yaptırımların anlaşma uygulamaya başlandığında hemen ve sürekli kaldırılmasını isterken Amerika İran’ın anlaşmaya uymasını sağlamak için aşamalı bir kaldırma sürecini tercih ediyor.

Hamaney’den önce konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Tahran’ın tüm uluslararası yaptırımlar kaydırılmadıkça hiçbir nihai anlaşmayı kabul etmeyeceğini vurguladı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG