Erişilebilirlik

Nice Saldırısının Sorumluluğunu IŞİD Üstlendi


Tunus asıllı Fransız vatandaşı saldırganla terör örgütü IŞİD arasında doğrudan herhangi bir ilişki olup olmadığı henüz netleşmiş değil. Ancak Fransa İçişleri Bakanı, saldırgan Muhammed Laouaij Bouhlel’in çok kısa süre içinde radikalleştiğini düşündüklerini söyledi.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, saldırganı yakından tanıyanların sözlerine dayanarak yaptığı açıklamada, Bouhlel’in radikal İslam ideolojisine yakın olduğunu gösteren bir kişilik sergilemediğini söyledi.

Bağımsızlık Günü kutlamaları sırasında Nice’de düzenlenen ve 84 kişinin ölümüne, çok sayıda kişininse yaralanmasına neden olan saldırıyla ilgili olarak en az üç kişi tutuklandı. Savcılık makamı, tutuklamalar hakkında başka bir açıklama yapmadı.

Ölen 84 kişiden 10‘unun çocuk olduğu saldırıdan sonra Fransa’da üç günlük yas ilan edildi. Yaralanan 200 kişi arasında 52 kişinin durumunun ağır olduğu bildiriliyor. Saldırıda iki Amerikan vatandaşı da hayatını kaybetti. Bunlar Teksas’tan 51 yaşındaki Sean Copeland ile 11 yaşındaki oğlu Brodie Copeland.

Nice’de yaşayan 31 yaşındaki saldırgan, daha önce işlediği suçlar nedeniyle yerel polisin tanıdığı bir kişi. Bouhlel, Mart’ta, Ocak ayında silahlı bir şiddet eylemine katıldığı gerekçesiyle altı aylık hapis cezasına çarptırılmış, şartlı olarak tahliye edilmişti. Saldırganın Tunus’un doğusundaki Msaken’de Fransız Haber Ajansı’nın görüştüğü babası, oğlunun 2002-2004 yılları arasında sinir krizi geçirmesine neden olan sorunlar yaşadığını anlattı.

‘Mücadele zamanı’

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ulusa seslendiği konuşmasında, saldırının bir kişi ya da örgütün barbarlığını tatmin etmek için düzenlediğini söyledi. Saldırıda yaralananların tedavi gördüğü hastaneyi ziyaret eden Hollande, Fransa’nın uzun sürecek bir mücadeleyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Başkan Barack Obama ise Amerika’nın Fransa’nın yanında yer aldığını, soruşturma için yardım önerdiğini söyledi. Fransa’nın gösterdiği olağanüstü direnç ve demokratik değerlere bağlılığının tüm dünyaya örnek olduğunu söyleyen Başkan Obama, Amerikan kamuoyunu da din ve inanç özgürlüğüne bağlı olmaya çağırdı. Obama, Amerika ve müttefiklerinin korkuya boyun eğmeyeceğini, birbirlerine düşmeyeceğini ve hayat tarzlarından ödün vermeyeceğini kaydetti.

Başkan Obama, ”Caymayacağız. Pes etmeyeceğiz. Vatanımızı korumak ve saldırıları önlemek için işbirliği yapmaya devam edeceğiz. IŞİD liderlerini avlamayı, örgütü Suriye ve Irak’tan silip atmayı sürdüreceğiz. Afrika’dan Afganistan’a, ortaklarımızla işbirliği yapacak ve bu alçak terör örgütünü yok edeceğiz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı François Hollande, ay sonunda sona erecek acil durum halinin üç ay daha uzatıldığını, Fransa’nın Suriye ve Irak’taki varlığını güçlendireceğini söyledi, ”Bize kendi toprağımızda saldıranları vurmaya devam edeceğiz” dedi.

Fransa’nın beşinci büyük kenti ve Cote d’Azur bölgesinin başkenti Nice, yeni saldırı olasılığına karşı abluka altında tutuluyor. Nice saldırısı, geçen yıldan beri Fransa’da düzenlenen üçüncü büyük terör saldırısı oldu. 13 Kasım’da Paris’te eşzamanlı olarak düzenlenen saldırılarda en az 130 kişi yaşamını yitirmişti. Fransa’ya yönelik saldırılar, 2015 Ocak’ında mizah dergisi Charlie Hebdo’nun bürosunda 17 kişinin ölümüne yol açan baskınla başlamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG