Erişilebilirlik

Nice Saldırısına Almanya'dan Büyük Tepki


Fransa'nın Ulusal Gün kutlamaları sırasında Nice kentinin kana bulanması bütün dünyada olduğu gibi Almanya’da da büyük tepki uyandırdı. Siyasetçiler saldırıyı en sert şekilde kınarken, Federal Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ellerine ulaşan bilgilere göre, olayda yaşamını yitirenler arasında Almanların da olabileceğinden yola çıkıldığını duyurdu.

Alman basınında yer alan haberlere göre, en az 84 kişinin ölümüne yol açan saldırıda ölenler arasında Berlinli bir öğretmen ile iki öğrenci de bulunuyor. Kaynaklar lise son sınıf gezisi kapsamında Nice’de bulunan Berlinli öğrenci grubunun, Ulusal Gün kutlamalarına katıldığını ve kalabalığın arasına dalan kamyonun, grubun başındaki kadın öğretmenle iki öğrencisinin ezilerek ölümüne neden olduğunu haber veriyor.

Saldırının ardından, Berlin’den çok sayıda kınama ve taziye mesajları geldi. Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Nice'deki terör saldırısının ‘bütün hür dünyayı hedef aldığını ve saldırının hep birlikte paylaştıkları Fransız devriminin değerlerine yapıldığını' dile getirdi. Saldırı sırasında Uruguay'da bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ye taziyelerini bildirdi. Avrupa Birliği ile Güneydoğu Asya ülkeleri arasındak Avrupa–Asya Diyalog Forumu’na katılmak üzere Moğolistan'da bulunan Başbakan Angela Merkel, terörizme karşı savaşta Almanya’nın diğer pek çok ülkeyle birlikte, Fransa’nın yanında olduğunu bildirdi. ‘Nice’deki kitlesel katliam hepimizi şaşkınlığa düşürdü. Terörle zorlu mücadeleyi tüm engellere rağmen kazanacağımıza inanıyorum’ şeklinde konuşan Merkel, katıldığı toplantıda bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault'a üzüntülerini bildirdiğini ve ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile de bağlantıda olduğunu söyledi.

Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de yaptığı yazılı açıklamada, ‘Fransa ile birlikte yas tutuyoruy ve bu zor zamanda onların yanındayız’ dedi.Saldırıyı kınayan Steinmeier, ‘Fransız ulusuna adanan bu sevinç ve gurur dolu gün trajik bir şekilde sonuçlanarak çok sayıda insanın anlamsız bir şekilde hayatını kaybettiği’ dedi.

Bu arada Berlin’de yapılması planlanan geleneksel Alman-Fransız Halk Şenliği iptal edildi. Her yıl Fransa'nın Ulusal Günkutlamaları kapsamında Berlin’in simgesi Brandenburg Kapısı önünden düzenlenen şenliğin organizatörleri, şenlik hazırlıklarının durdurulduğunu, güvenlik nedenleri ve Nice’de yaşamını yitirenlere saygıdan ötürü bugün planlanan tüm etkinliklerin iptal edildiğini duyurdu. Berlinlilerin Brandenburg Kapısı’nın yanıbaşında bulunan Fransız Büyülelçiliği’nin önüne çok sayıda çiçek bıraktığı ve bina önünde mum yaktığı dikkat çekerken, başkentteki tüm Fransız ve AB kurumlarında bayraklar yarıya indirildi. Öte yandan güvenlik birimleri, Almanya’nın hassas noktalarında ve toplu ulaşım merkezlerinde zaten üst seviyede olan güvenlik önlemleri artırıldığını doğruladı. Alman polis yetkilileri de, Fransız güvenlik yetkilileriyle işbirliği içinde Fransa sınırında güvenliğin artırıldığını duyurdu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG