Erişilebilirlik

İngiltere’den Libya’ya Siyasi Darbe


Londra'daki Libya Büyükelçiliği
Londra'daki Libya Büyükelçiliği

Londra hükümeti Libya’da asilerin Bingazi’de kurduğu geçici yönetimi ülkenin meşru hükümeti olarak tanıdı.

Dışişleri Bakanı William Hague, muhalefetin giderek artan gücü, nüfuzu ve gösterdiği siyasi olgunluk nedeniyle Libya’nın resmi temsilcisi olmaya hak kazandığını söyledi.

Bakan, mevcut rejimin aksine Geçici Ulusal Konsey’in özgür ve demokratik bir Libya istediğini belirtti ve Kaddafi hükümetinin kendi halkına karşı savaş açmakla tüm meşruiyetini yitirdiğini vurguladı.

Trablusgarp hükümetini temsil eden Libyalı diplomatların üç gün içinde sınır dışı edileceğini açıklayan Bakan, Kaddafi hükümetinin 149 milyon dolarlık dondurulmuş banka hesaplarının geçici konseye verileceğini de duyurdu.

Şu ana kadar otuzdan fazla ülke Bingazi’deki Geçici Ulusal Konsey’i Libya’nın resmi temsilcisi olarak tanımış bulunuyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı, hükümetinin Kaddafi'nin Libya'dan ayrılmasını istediğini ancak, bu konuda nihai kararı Libyalıların vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Libya Başbakanı Bağdadi Mahmudi, dün yaptığı basın toplantısında, Devlet Başkanı Albay Muammer Kaddafi'nin ülkeden ayrılmasının söz konusu olmadığını söylemişti.

BM Özel Temsilcisi Abdül İlah el Kâtip’le görüştükten sonra konuşan Başbakan in NATO operasyonu devam ettiği sürece siyasi diyalogdan söz edilemeyeceğini de belirtti.

Özel temsilci ise siyasi çözüm konusunda taraflar arasında derin bir uçurum bulunduğunu belirtmekle yetindi.

XS
SM
MD
LG