Erişilebilirlik

İngiltere'de Savaştan Dönen Askerler İçin Özel Klinik


İngiltere'de Savaştan Dönen Askerler İçin Özel Klinik
İngiltere'de Savaştan Dönen Askerler İçin Özel Klinik

İngiltere’deki askeri doktorlar Afganistan ve Irak’ta ağır yaralanan askerleri kurtarmak için yeni teknikler geliştirdi. Bu yeni teknikler Birmingham’daki bir hastanede açılan araştırma merkezinde uygulanıyor. Merkez hem asker hem de sivillerin tedavisinde başarı sağlamayı umuyor.

Afganistan’da yaralanan İngiliz askerleri Birmingham’daki bir hastanede tedavi görüyor. Benzer travma ve yaralanma vakaları İngiltere’de hastanelerin sunduğu bakımın çehresini değiştirdi.

Yedi yıl önce trafik kazası geçiren Dawn Pickett’in kol ve bacakları parçalanmış. Doktorlar Afganistan ve Irak’daki deneyimlerden yararlanarak Pickett’in uzuvlarını kurtarmayı başarmış. Pickett şunları söylüyor:

”Doktorların savaş alanında öğrendiği teknikler benim de işime yaradı. Şimdi bu bilgi ve teknikler gerek asker gerekse sivil herkesin hizmetine sunuluyor.”

Keith Porter Pickett’in doktoru. Porter da şöyle konuşuyor:

”Irak ve Afganistan’daki deneyimler birçok değişimi de beraberinde getirdi.”

İngiltere sağlık ve savunma bakanlıkları ortak bir travma araştırma merkezi kurdu. Afganistan’da en çok patlama ve vurulma sonucu oluşan yaralanmalara rastlanıyor. Askeri doktorlar Afganistan’da yaralanan İngiliz askerlerinin yaşama oranının İngiltere’deki sivillerden daha yüksek olduğunu söylüyor:

”Son on yılda çok ağır yaralananların yaşama şansının giderek yükseldiğini görüyoruz. Bu vakalar sivillerin tedavisinde uzmanlaşan doktorların normalde görmediği vakalar.”

Savaş alanında acil mudahalede bulunmak, kanamayı hemen durdurmak ve hayati fonksiyonları derhal geri getirmek çok etkili. Birmingham’daki Kraliçe Elizabeth Hastanesi yaralı askerlerin ilk uğrak noktası. Yeşil üniformalı askeri hemşireler sivillerle yanyana görev yapıyor.

İngiltere’nin Baş Sağlık Danışmanı Doktor Sally Davies iki tarafın birbirlerine çok şey öğrettiğini söylüyor:

”Sivil yaralıların hayatını kurtarmada kanamayı durdurmak için turnike uygulamayı askeri doktorlardan öğrendik. Araştırmalar ve karşılıklı eğitim çoktan başladı.”

Acil durumlarda sivil doktorların da askeri yaklaşımı benimsediğini belirten Davies, bu yeni işbirliğinin İngiltere’nin 2005’te metro ve otobüslere girişilen bombalı saldırılar gibi terör eylemlerine karşı daha hazırlıklı olmasını sağlayacağını umuyor.

Üst düzey askeri doktorlara göre, yeni merkez sadece bir başlangıç. Amiral Doktor Philip Raffaeli şunları söylüyor:

”İngiltere’nin araştırma amacıyla açılan bu ilk ve tek travma merkezi daha geniş bir ağın kurulmasına ön ayak olacak.”

İngiltere’nin bu araştırmayı Amerika, Kanada ve diğer NATO müttefikleriyle de paylaşması bekleniyor.

Yeni araştırma merkezi tıpta askerler ve siviller arasında çok uzun zamandır süren işbirliğinin daha da sağlamlaştırılması ve daha çok hayat kurtarmak için yeni yöntemler geliştirilmesini amaçlıyor.

XS
SM
MD
LG