Erişilebilirlik

İngiltere Ürdünlü Radikal İmamı Ülkesine İade Ediyor


Bir zamanlar el Kaide’nin eski lideri Üsame Bin Ladin’in Avrupa temsilcisi olmakla suçlanan Ebu Katada tekrar tutuklandı.

Londra hükümeti, İngiltere’nin en radikal imamı olarak nitelenen Ebu Katada’yı son on yıldır memleketi Ürdün’e iade etmeye çalışıyor.

Kefaletle tahliye talebi geri çevrilen Ebu Katada, 1988 yılında, Ürdün'de, iki lüks otele bombalı saldırı planladığı iddiasıyla gıyaben yargılanmış ve suçlu bulunmuştu.

Ebu Katada'nın varlığını ülkenin ulusal güvenliğine bir tehdit olarak gören İngiliz yetkililer, 2009 yılında imamı ülkesine gönderilebileceğine karar vermişti. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Katada'nın iadesine izin vermedi. AIHM’in kararı, Ürdün’de imama işkence yapılabileceği ve işkenceyle elde edilecek bilgilerin mahkemede aleyhine kullanılabileceği tezine dayanıyordu.

Beş çocuğu olan 48 yaşındaki Katada'nın gerçek adı Ömer Mahmut Muhammet. Beytüllahim’de doğan imam, 1993 yılında, sahte pasaportla İngiltere'ye girerek hem kendisi hem de ailesi için siyasi sığınma başvurusunda bulunmuştu.

İngiltere hükümeti, “kâfirlerin öldürülmesinin vacip olduğu" yolunda fetva çıkaran ve daha sonra El Kaide ile ilişkileri bulunduğu anlaşılan Ebu Katada’yı 2001 yılında beri sınır dışı etmeye çalışıyor.

İçişleri Bakanı Teresa May, parlamentoda yaptığı konuşmada Amman hükümetinin imama işkence yapılmayacağı yolunda güvence verdiğini söyledi.

Ürdün Adalet Bakanı İbrahim el Cazi de, yasalarda yapılan değişikliklerin işkenceyle elde edilen bilgilerin mahkemede kullanılmasını yasakladığını vurguladı. Bakan, Ebu Katada’nın daha önce yargılanmış ve suçlu bulunmuş olmasına rağmen, iadesi halinde, sivil bir mahkemede yeniden yargılanacağını açıkladı.

Ebu Katada İngiltere’deki son 10 yılın önemli bir bölümünü ya cezaevinde ya ev hapsinde ya da gözaltında geçirdi.

XS
SM
MD
LG