Erişilebilirlik

İngiliz Müslümanlardan Tanıtım Kampanyası


İngiliz Müslümanlardan Tanıtım Kampanyası
İngiliz Müslümanlardan Tanıtım Kampanyası

Bir grup Müslüman İngiliz, İslam dininin İngiltere’deki imajını düzeltebilmek için kampanya başlattı. Kampanya kararı, birçok İngiliz’in İslam dinini aşırılıkla bağdaştırdığını söylediği anketten sonra alındı. Grup, başkent Londra’nın her yerine İslam dinini olumlu yansıtan posterler astı. Ancak kimilerine göre kampanya tek taraflı ve halkı yanlış yönlendiriyor.

İslam, bir buçuk milyonu aşkın müslümanın yaşadığı İngiltere’de ikinci en büyük din. İngiltere’nin en büyük araştırma kuruluşlarından YouGov’a göre,yapılan bir araştırmaya katılanların %58’i İslamiyet’i aşırılıkla özdeşleştiriyor. % 50’si İslamiyet’le terörizm arasında bağ kuruyor. İslamın kadınlara yönelik baskıyı teşvik ettiğini düşünenler de % 70.

İslam’ı Keşfetme Vakfı’ndan Remona Ali, anket sonuçlarına yanıt vermeyi gerekli gördüklerini söylüyor. Ali, “İnançlarından emin olan, ülkeleri ve dinleriyle gurur duyan genç müslüman profesyoneller olarak sesimizi duyurmak istiyoruz. İslamın olumlu yönlerini öne çıkaran bir mesaj vermemiz gerektiğine inanıyoruz,” diye konuşuyor.

Grubun “Muhammed’den İlham Aldık” adlı posterleri şimdi metrolardan, otobüs duraklarına kadar Londra’nın hemen her yerinde asılı. Posterlerde değişik mesleklerden Müslümanlar’a yer veriliyor ve tıpkı Hazreti Muhammed gibi onların da kadın haklarına, çevrenin ve sosyal adaletin korunması gerektiğine inandıkları vurgulanıyor. Londra’daki tarafsız Sosyal Bütünleşme Merkezi’nden Douglas Murray, kampanyayı eleştiriyor: “Hz. Muhammed kendi yöntemiyle kadın haklarını savunuyordu. 7. yüzyılda, Arap kadınları için o yüzyılda ileri görüşlü sayılabilecek şeyler yaptı. Ancak yaptıkları 21. yüzyılda İngiltere’de ya da başka ülkelerde yaşayan kadınlar için aynı anlama gelmiyor. Kampanyadaki en büyük hatalardan biri de tarihin bir çeşit yeniden gözden geçirilmesi yoluyla Muhammed’in en büyük çevrecilerden biri olduğunu söylemeleri.”

Kampanyayı düzenleyenler Hz. Muhammed’in su kaynaklarının korunmasını teşvik ederek çevreye olan saygıyı aşıladığını söylüyor. Kampanyada Kur’an-ı Kerim’de kadın ve erkeğin eşit görüldüğü de vurgulanıyor. Remona Ali, “Hz. Muhammed, kadınlara boşanma, miras, mülk ve hatta evlilikten sonra kendi isimlerini koruma hakkı vererek kadının statüsünü geliştirdi. Tarih boyunca Müslüman kadınlar araştırmacı, hakim ya da siyasetçi olabildi,” diyor.

Kampanya Londra’da toplu taşıma araçlarını hedef alan bombalı eylemlerin 5. yıldönümüne de rastlıyor. Bombalı saldırılarda aralarında 4 Müslüman saldırganın da bulunduğu 52 kişi ölmüştü. Posterler sayesinde İngilizler’in müslümanları başka bir gözle göreceğini uman Ali şöyle devam ediyor: “İngiliz Müslümanlar olarak onlarla aynı değerleri ve endişeleri paylaştığımızı göstermemiz çok önemli.”

Vakfa göre kampanya başarılı oldu. Facebook sayfasında binlerce takipçisi bulunan kampanyanın Internet sitesi de posterlerin ardından yüzbinlerce kez ziyaret edildi.

XS
SM
MD
LG