Erişilebilirlik

New York’un Ünlü Caddesinde Trump Depremi


New York’un Ünlü Caddesinde Trump Depremi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:29 0:00

Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından ABD’nin çeşitli eyaletlerinde süren protesto gösterileri Pazar günü de devam etti.

Yasadışı göçmenlerle ilgili yaptığı son açıklamaların ardından protestoların beşinci gününde Trump’a en büyük tepki doğup büyüdüğü New York kentinden geldi.

CBS televizyonunda yayınlanan “60 Dakika” programında soruları yanıtlayan Trump, “Suç işleyen ya da sabıkası olanları, çete üyelerini, uyuşturucu tüccarlarını, muhtemelen 2 milyon, hatta 3 milyon da olabilir, bu kişileri ülkeden ihraç edeceğiz ya da hapse atacağız. Ama onları ülkeden çıkaracağız, burada yasadışı olarak bulunuyorlar” diye konuşmuştu.

Trump, konuşmasında; Meksika ile ABD arasında inşa edilecek duvar fikrinden vazgeçmediğini bazı bölgelere de tel örgüler konulabileceğini açıklamıştı.

Protestoların merkezi Trump ailesini yaşadığı Trump Tower

Polis protestoların beşinci gününde, Trump’ın yasa dışı göçmenlerle ilgili sözlerinden sonra kalabalıkların artması üzerine Trump Tower’ın bulunduğu Beşinci Caddeyi abluka altına aldı. Trump Tower’ın bulunduğu bölgeye çıkan tüm sokaklar kapatıldı. Yaya ve araç trafiği durduruldu.

Açıklama sonrasında dünyada en çok göçmenin birarada yaşadığı metropol kent olan New York’ta toplanan binlerce kişi, Trump’ın yasadışı göçmenlerle ilgili sözlerini protesto etmek için ailesiyle birlikte yaşadığı Manhattan’daki dünyaca ünlü beşinci caddede bulunan “Trump Tower’a”doğru akın etti.

Protestocular polis barikatını aşamadı

Bölgede yaşayanlar ve çalışanlar uzun süre işyerleri ve evlerine gidemedi. Polisle New Yorklu’lar arasında yer yer tartışmalar yaşandı.

Binlerce protestocu, Trump’ın ikamet ettiği Trump Tower binasının önüne yürümek istedi. New York polisi barikat kurup protestocuları binaya yaklaştırmadı.

Protestocular yoğun polis korumasında yürüyüş güzergahlarını değiştirip Columbus Meydanı’nda bulunan Trump International Tower’a yönlendirildi.

Binlerce kişi göçmenler lehine sloganlar atarak yürüdü. Trump’ın sözlerini ve göçmenlik politikasını eleştiren dövizler taşıyan protestocular olaysız bir şekilde dağıldı.

Beşinci caddede yer alan binanın önünde protestolar gece gündüz devam ediyor. Yer yer Trump’a destek veren bazı gurupların da devreye girmesiyle kısa süreli tartışmalar da yaşansa New York’taki Trump protestoları barışçıl bir şekilde olaysız olarak devam ediyor.

Beşinci cadde ekonomisine ağır darbe

Aralarında, Armani, Gucci, Prada, Tiffany Co, Louis Vutton, Dolce & Gabbana, gibi çok sayıda ünlü markalara ait dükkanlara polis ve gizli servisin uyguladığı güvenlik önlemleri nedeniyle günlerdir girilemiyor.

Dünyanın en pahalı caddelerinin başında yer alan Beşinci Cadde esnafı adeta kan ağlıyor.

Trump Tower’ın etrafında bulunan ünlü markalara ait mağazalar ise ABD’de başlayan alışveriş sezonuyla protestolar yüzünden henüz alışamadıkları bu durumun dünyaca ünlü markaların yer aldığı, New York ve ABD ekonomisine büyük katkı sağlayan Beşinci Cadde’nin ekonomisine ağır darbe olduğunu belirttiler.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG