Erişilebilirlik

New York'un Silüeti Yeniden Değişti


Düsseldorf limanında Amerikalı mimar Frank Gehry'nin Sanat ve Medya merkezi binası
Düsseldorf limanında Amerikalı mimar Frank Gehry'nin Sanat ve Medya merkezi binası

Ünlü mimar Frank Gehry’nin tasarladığı batı yarımkürenin en yüksek konutu, New York’un silüetine renk katan yeni bir gökdelen. 264 metre yüksekliğindeki yapı, Manhattan’ın güneyine modern bir hava katıyor. New York’taki bu en son gökdelen birçok özelliğiyle dikkat çekiyor.

Amerika’nın en ünlü siluetine yepyeni bir gökdelen daha eklendi: New York by Gehry. 76 katlı bu apartman binasında yaşamaksa oldukça pahalı.

En üst katın aylık kirası 65 bin dolar. Diğer dairelerin aylık kiralarıysa 3 bin ila 12 bin dolar arasında. Emlakçı Clifford Finn’e göre kiracı bulmak zor değil: “Varlıklı kesime hitap eden apartman dairesi sayısı azdı. Olanların çoğunluğu da satılıktı. Bu yüzden çeşitli nedenlerle satın almak yerine kiralamayı tercih edenlerin talepleri giderek artıyordu.”

Yapı adını ünlü mimar Frank Gehry’den alıyor. Gehry, tasarımında 17’inci yüzyıl İtalyan ressam Gian Lorenzo Bernini’nin “Azize Theresa’nın Vecdi” adlı heykelinden esinlenmiş.

Gehry, gökdelende, New York’taki birçok eski yapıda görülen cumbalı pencerelere yeniden hayat veriyor: “Cumbalı pencerelerde kendinizi dış mekana geçmiş gibi hissedersiniz. 40, 50, 60’ıncı katta pencerenin sizi çepeçevre sarması olağanüstü. New York’ta bunun eşi benzeri yok.”

En üst katta üç daire bulunuyor. Bu yükseklikten Özgürlük Anıtı’nı, yeni Dünya Ticaret Merkezi Kulesi’ni, Empire State binasını ve kentin köprülerini görmek mümkün.

Gehry iç tasarımı da üstlenmiş. Geniş yatak odaları, açık kat planları ve modern mutfaklar dikkat çekici.

Spor salonu, bilardo masaları olan, sanal golf oynanan oyun odası, sinema salonu ve açık ve kapalı havuzlar binayı lüks ve konforlu yapan özellikler.

Buraya taşınmak için can atanlar sadece Amerikalılar değil.

Finn, “Bazı ülkelerin kraliyet ailelerinden binayı gezip daire kiralayanlar oldu. Yabancı öğrenciler, sanayi ve finans sektörlerinin ileri gelenleri de ilgi gösteriyor,” şeklinde konuşuyor.

New York Times gazetesi, bu parlak metal kuleyi, “New York’ta son 46 yıldır yükselen en güzel gökdelen” olarak tanımlıyor.


XS
SM
MD
LG