Erişilebilirlik

New York'ta Renkli İklim Gösterisi


New York'ta Renkli İklim Gösterisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Yüzbin New Yorklu İklim Değişikliği Protestosu için sokaklara döküldü. Bugün başlayan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesi geçtiğimiz günlerde protesto yapan göstericiler, küresel ısınmayla mücadele ve konunun ciddiye alınması çağrısında bulundu

İklim Değişikliği Yürüyüşü New York’taki Central Park’tan otuz blok öteye ulaştı. Yürüyüş fikri, altı ay önce çevreci yazar Bill McKibben tarafından ortaya atılmış:

“Katılımın bu kadar çok olması bizi şaşırttı. Bu, en büyük iklim protestosu olmakla kalmayacak, aynı zamanda yıllardır Amerika’da görülen en büyük siyasi amaçlı gösteri de olacak.”

Aralarında işçi grupları, öğrenciler ve öğretmenlerin de bulunduğu kalabalık için polis yolları trafiğe kapattı.

Üç saat süren protesto yürüyüşü boyunca sloganlar atıp dans eden topluluğun hedefi Birleşmiş Milletler binasıydı. Konuşma yapılmayan protestoda otuzdan fazla dini grup da küçük çapta programlar düzenledi.

Dev kalabalık yürüyüş için düzenlenen Nuhun Gemisi’yle birlikte ilerledi. İslami İlimler Profesörü Hüseyin Raşid de, gösteriye katılanlar arasındaydı:

“Dini genelde dünyadaki çatışmaların nedeni olarak görüyoruz ancak aynı zamanda din, iyileşmenin de kaynağı ve hepimiz tanrının yarattıklarına aynı ölçüde değer veriyoruz.”

İklim değişikliği, yükselen deniz seviyesi, kuraklık ve fırtınalardan etkilenenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan grup yavaş yavaş ellerindeki alet ve çalgıların sesini arttırarak, iklim için “alarm çanları” çaldı. Protestoculardan George Rusham, hayatın devamlılığı için temiz hava ve temiz su çağrısında bulundu:

“Bu gezegen bizim. Bir geleceğimiz olsun istiyoruz. Bizi temsil etmek için seçtiğimiz siyasetçiler bu konuya önem vermezse biz de onlara önem vermeyiz.”

Oxfam International adlı yardım kuruluşunun müdürü Winny Byanyima, sosyal haklar, gıda yeterliliği, kamu sağlığı ve yaşamı sürdürme konularına önem verilmesi gerektiğini söylüyor:

“Çözüm istiyoruz, çünkü bilim bize çözüm üretmediğimizde gezegende yaşamın çok kötüye gideceğini gösteriyor. Ülkelerin, ekonomilerini halkların ihtiyacını karşılayabilecek, gezegeni yok etmeyecek, sürdürülebilir bir plana oturtmalarını istiyoruz.”

Protestoyu düzenleyenlere göre, elli altı ülkede, buna benzer iki bin altı yüz yürüyüş yapıldı. Hükümetlerin çağrıları ne kadar ciddiye alacağı belli değil. Byanyima, bu protestonun, İklim Zirvesi için bir araya gelen liderlerin çok geç olmadan harekete geçmesi için bir başlangıç olmasını ümit ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG