Erişilebilirlik

New York'ta Okullarda İlk Bayram Tatili


New York kenti Amerika’da bir ilke imza attı. New York, Müslümanlar'ın dini bayramlarında okullara tatil uygulaması getiren ilk büyük megakent oldu.

New York Belediye Başkanı Bill de Blassio geçtiğimiz Mart ayında şehir meclisinden onay alarak yürürlüğe koyduğu ve Müslümanlar'ın dini bayramlarının okullarda tatil olarak kabul edilmesi kuralının ilk uygulaması bugün hayata geçti.

New York’ta bulunan 1800 okula devam eden bir milyondan fazla öğrenci, Kurban Bayramı'nın ilk günü nedeniyle bugün tatil yaptı. Öğrenciler ilk kez Kurban Bayramı'nın ilk gününde okula gitmek zorunda kalmadı.

Mart Ayında Müjdeyi Vermişti

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio Müslümanlar'a yönelik uygulamanın ilk sinyallerini seçim kampanyası sırasında verdi. Seçim vaatlerinde Müslümanlar'a ayrımcılığa karşı söylemleri ile Amerikalı Müslümanlar'ın desteğini alan New York Belediye Başkanı, geçtiğimiz Mart ayında kentte Müslümanlar'ın iki önemli dini bayramı olan Ramazan ve Kurban Bayramları'nın ilk gününde Hristiyan ve Yahudi dini bayramlarında olduğu gibi New York’ta okulların tatil edileceğini açıkladı. Dini ayrımcılık yapmadan eşit uygulamalarına devam eden New York Belediyesi Asyalı Amerikalılar için yeni yılın başlangıcı anlamına gelen Lunar için de 8Şubat 2016’da okullarda tatil uygulamasına başlama kararı aldı.

'Zaten Okula Göndermiyorduk'

New York’ta okullarda başlatılan Kurban Bayramı tatili kentte yaşayan Müslümanlar arasında büyük bir sevinçle karşılandı. İçleri Müslüman dünyasını yasa boğan hacda yaşamını kaybeden yüzlerce hacıya yansa da bu gelişme onları mutlu etti.

Sabahın erken saatlerinde bayram namazı kılmak için New York’ta çeşitli cami ve mescitlere akın eden Müslümanlar'ın yüzleri bu kez gülüyordu. İlk kez bayram namazı kılmak ve dua etmek için birlikte getirdikleri çocukları bunun için okuldan kaçmak zorunda kalmamıştı.

Bayram namazı sonrasında Amerika'nın Sesi'ne (VOA) konuşan New York’ta yaşayan Müslüman Amerikalılar'ın çoğu geçtiğimiz yıllarda da çocuklarını dini bayramlarda okula göndermediklerini belirterek, ’Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramları'nda dini inançlarımız ve geleneklerimizi yaşatmak için bayramlarda çocuklarımızı zaten okula göndermiyorduk. Bayram günlerinde okullarına gitmedikleri zaman devamsızlık yapmış sayılıyorlardı. Dini bayramlarımız nedeniyle okula gitmeyen çocuklarımıza sanki yasak bir şey yapmışlar gibi davranılıyor, okula gitmedikleri için diğer arkadaşları tarafında ayrımcılığa uğruyorlardı. Namaza getirdiğimiz çocuklarımız okula gitmedikleri için suçluluk kompleksi içinde mutsuz bir bayram yaşıyordu.Bu uygulama çok iyi oldu. New York’ta başlatılan bu uygulamanın Amerika’nın diğer eyaletleri ve büyük kentlerinde de hayata geçirilmesi çok yerinde bir karar olur. Çocuklarımız artık gülüyor’’ dediler.

Çocuklar Çok Mutlu

Aileleriyle birlikte bayram namazı için mescide gelen çocuklar da ilk kez okul asmadan dini vecibelerini yerine getirmekten mutlu olduklarını anlattılar. New York Queens JHS 6 sınıf öğrencisi Arman Mohiuddin, ‘Bu bir özgürlük. Biz ilk kez dini bir bayramımızı okula gitmek zorunda olmadığımız bir günde kutluyoruz. Bizim için çok önemli olan bir gün, başlayan bayram tatili uygulamasıyla çok daha mutlu geçiyor. New York Belediye Başkanı de Blassio’ya çok teşekkür ederiz.’’ Arman’ın kendisinden bir kaç yaş büyük ağabeyi Abdullah Mohiuddin de, ‘’Yarın arkadaşlarımın karşısına sanki gizli veya yasak bir şey yapmış da okula gitmemiş biri gibi çıkmayacağım. Alınan tatil kararı arkadaşlarımızın hem bizi hem de dinimizi sayması ve bizim yaptığımızın onlarınkinden farklı bir şey olmadığını düşünmesini sağlayacak. Müslümanlar'a önyargısız yaklaşımlarını sağlayacak" diye konuştu.

Bir Milyon Müslüman Yaşıyor

New York, bir milyon yüz bin öğrenci sayısıyla Amerika’da öğrenci yoğunluğu en fazla olan kent olma özelliğini taşıyor. Amerika’da sayıları 10 milyonu bulan Müslüman nüfusun yaklaşık yüzde 10’unun New York’ta yaşadığı tahmin ediliyor.

New York’ta Kurban Bayramı'nda okullarda tatil uygulamasının başlaması Amerika’da yaşayan Müslüman topluluk tarafından büyük bir zafer sayılıyor. 2001 yılında yaşanan 11 Eylül terör saldırılarının ardından ülkede zirveye çıkan İslamafobi yüzünden Amerikalı Müslümanlar'ın baskı ve ayrımcılığa uğradıkları gerekçesiyle e uzun yıllar ülkede şiddetli tartışmalar yaşanmıştı.

Amerika Geneline Yayılmalı

New York’ta bugün Kurban Bayramı'nın ilk günü nedeniyle okulların ilk kez tatil olması New Jersey, Massachusetts ve Vermont eyaletlerinin çeşitli kentlerinde de bir süredir uygulanıyor. Müslüman aktivistlerin hedefi, bu uygulamayı Amerika’nın bütün bölgelerine yaymak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG