Erişilebilirlik

New York'ta Göçmenlik Protestosu


New York'ta Göçmenlik Protestosu
New York'ta Göçmenlik Protestosu

New York’ta yaşayan Latin kökenliler, federal göçmenlik yetkililerine hapisteki Latin kökenlilerle ilgili olarak verilen bilgilerin sınırlandırılmasını istiyor. Bunun nedeni, hapistekilerin akrabalarının sınır dışı edilmesi. Binden fazla Latin kökenli New York’ta durumu protesto etti.



Bin kadar latin kökenli işçi ve aileleri New York’taki Brooklyn Köprüsü üzerinde protesto österisi düzenledi. Göstericiler, yerel yetkililerden Göçmenlik ve Gümrük Dairesi’ne gözaltında ya da hapistekiler hakkında bilgi vermemelerini istedi. Göstericiler, her gün neredeyse bin kişinin Amerika’dan sınırdışı edildiğini söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen bu gösteriyice göre, New York’ta binlerce kişi, adil ya da adil olmayan bir biçimde polis tarafından tutuklanıyor. Kentin en büyük hapishanesinin bulunduğu Riker’s Adası’na götürülüyor. Orada masum oldukları kanıtlansa bile sınırdışı ediliyorlar.

Göstericilerin dile getirdiği endişeler Amerika’ya akın eden kaçak göçmenler gerçeğiyle de paralellik gösteriyor. Aslında göçmen ailelerin içinde bir çok yasal göçmen olduğu gibi birçoğu da yasadışı yollardan ülkede. New York kenti yetkilileri, Göçmenlik ve Gümrük Dairesi’ni bilgilendirmenin yasal bir gereklilik olduğunu söylüyor.

Immigration Service Director Alejandro Mayorkas told VOA that laws must be carried out.
Göçmenlik Hizmetleri Dairesi Başkanı Alejandro Mayorkas, yasaların uygulanması gerektiğini söylüyor. Mayorkas, “Ulusumuzun tarihi, Amerika’nın bir göçmen ülkesi olduğu kadar bir hukuk devleti olduğunu da gösteriyor. Sınırlarımız herkese ardına kadar açık değil. Göçmenlik sistemimizi yasalar belirliyor,” diye konuşuyor.

Bu kurallar, Göçmenlik ve Gümrük Dairesi’ne, Amerika’daki kaçakları, haklarındaki suçlamalardan temize çıksalar bile, sınırdışı etme hakkı tanıyor. Ancak göstericiler küçük suçlardan yakalananların, Amerika’da büyümüş olanların ya da yabancı ülkelerden gelenlerin sınırdışı edilmesine karşı çıkıyor.

Göçmenlik Hizmetleri yetkilisi Mayorkas, kendisinin de Küba’dan göç ettiğini söylüyor. Mayorkas, daha bu hafta 17 ülkeden gelen göçmenlerin yemin edip Amerikan vatandaşlığına geçtiğini hatırlatıyor. Mayorkas’a göre, vatandaşlığın suistimal edilmemesi için göçmenlik sürecinin kurallara uygun olarak yürütülmesi gerekiyor.

Yasadışı göçmenlik tartışmalı ve siyasi açıdan hala çözülememiş bir konu. Bu da bazı göçmen öykülerinin, aile üyelerinden birinin sınırdışı edilmesinin geride kırık kalpler bıraktığı acı bir sonla bitmesine neden oluyor.

XS
SM
MD
LG