Erişilebilirlik

New York Ve Virginia Demokrat Parti'nin


Virginia valiliği ile New York belediye başkanlığını Demokrat adaylar kazandı, New Jersey'de ise Cumhuriyetçi vali sandalyesini korudu

Amerika’da yerel seçim yarışının en hararetli geçtiği Virginia eyaletinde Terry McAuliffe, Çay Partililer'in desteklediği Cumhuriyetçi rakibiyle son ana kadar başa baş gitti ama valilik yarışını kazanan isim oldu. New Jersey eyaletinin sevilen valisi Chris Christie de ipi bir kez daha göğüsledi. Bu sonuçlar önümüzdeki yıl yapılacak Kongre ara seçimleri açısından Amerikalılar'ın oy tercihlerine dair ön ipuçları olarak değerlendiriliyor.

Bir başka önemli yarış New York kenti belediye başkanlığı için yaşandı. New York’ta seçmenler üç dönemdir belediye başkanlığı yapan Michael Bloomberg'in ardından 1989 yılından beri ilk Demokrat Partili belediye başkanı olarak Bill de Blasio’yu sandıktan galip çıkardı.

New Jersey’de ise Sandy Kasırgası sonrası yaptığı çalışmalarla tüm ülkede adından söz ettirerek bazı Demokratlarla bağımsızlardan oy almayı başaran Chris Christie yeniden vali seçildi. Christie, o dönem Başkan Obama’yla samimi olduğu gerekçesiyle aşırı sağcı Cumhuriyetçiler'den tepki görmüştü.

Virgina eyaletinin başkent Washington’a yakın yerleşim bölgelerinde daha çok Demokratlar'ı tercih eden seçmenler yaşarken, daha kırsal bölgeler muhafazakar eğilimli. Bu nedenle eyalette seçimler son ana kadar başabaş gitti. Demokrat aday Terry McAulife muhafazakar rakibi karşısında çok az bir oy farkıyla galip gelmeyi başardı. Uzmanlara göre Cumhuriyetçi Ken Cuccinelli’nin kaybetmesinde aşırı sağcı duruşu etken oldu.

Amerikalı siyaset uzmanları, bu seçim sonuçlarını, gelecek yıl Senato’nun üçte biri ile Kongre’nin diğer kanadı Temsilciler Meclisi üyelerinin tamamını belirleyecek olan ara seçimler açısından önemli bir gösterge olarak değerlendiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG