Erişilebilirlik

New York’tan Papa Geçti


Amerika ziyaretinin ikinci durağı olan New York’ta temaslarını tamamlayan Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Françesko, ziyaretinin son durağı Philadelphia’ya gitti.

Papa Françesko, oldukça yoğun geçen New York ziyaretinde, Manhattan’da tarihi St.Patrick’s Katedrali’nde akşam ayinini yönetti, BM Genel Kurulunda konuştu, 11 Eylül terör saldırısında yaşamını yitirenlerin yakınlarıyla bir araya geldi. Cental Park’a gitti, Madison Square Garden’da düzenlenen dini törene katıldı. Harlem’de okul ziyaret etti.

New York’ta hayat Papa için durdu​

Papa'nın New York ziyaretinde kentin tarihinde görülmemiş güvenlik önlemleri alındı. Manhattan’da bir çok bölgede belediye otobüsü, metro, banliyö ve şehirlerarası tren seferleri hatta vapur/feribot seferlerinde bile aksama yaşandı. Birçok cadde ve sokak araç trafiğine, bazıları da yaya trafiğine tamamen kapatıldı. Kent içi ulaşım bazı bölgelerde neredeyse durma noktasına geldi. Manhattan cadde ve sokaklarında bazen yayaların karşıdan karşıya geçmesi bile imkansız hale geldi.

Çalışanlar işyerlerine ya ellerindeki belgelerle gitti ya da işyerlerine gidemedi. Birçok işyeri ziyaret nedeniyle kapandı. Posta ve kargo hizmetleri aksadı. Papa ziyaretiyle ilgili alınan olağanüstü güvenlik önlemlerine BM’de devam eden 70. Genel Kurul’a katılan liderlere uygulanan korumu tedbirleri de eklenince, New York kentinin bazı semtlerinde hayat neredeyse felç oldu. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen hangi din ve inançtan olursa olsun New Yorklular Papa’yı adeta bağrına bastı. Papa Françesko, her gittiği yerde büyük bir sevgi seliyle karşılandı. İki güren süren gezisinde kentte yaşamın alt üst olmasına rağmen, Papa New York’ta yaşayan herkesin gönlünü almasını bildi. Her gittiği yerde büyük bir sevgi seliyle karşılandı.

Tarihi katedralde ayin yönetti

Papa, New York JFK havaalanına indikten sonra Manhattan’ın ünlü beşinci caddesinde bulunan tarihi St. Patrick’s Katedrali’nde gidişi sırasında yol boyunca cadde kaldırımlarını dolduran binlerce insanın sevgi gösterileriyle karşılandı. Papa, ziyareti öncesi tam 177 milyonluk bütçeyle restore edilen St. Patrick’s Katedrali’nde akşam ayinini yönetti.

BM’de bir ilk

Papa Françesko, Birleşmiş Milletler’in tarihi Genel Kurul salonunda yapacağı konuşma öncesi BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından kapıda düzenlenen törenle karşıladı. BM Genel Kurulu'na hitabı öncesi Birleşmiş Milletler Muhabirleri Derneği’nin (UNCA) günler önce çekilişle belirlediği şanslı BM personeli ile de bir araya geldi. BM çalışanlarına, "Ben size ve ailelerinize dua edeceğim. Siz de bana dua edin. Eğer inanmıyorsanız bana iyi dileklerde bulunun" dedi.

Papa Françesko’yu yakından görme fırsatı bulan BM’nin emektar çalışanları, BM Genel Kurulu’na hitap eden ilk Papa olan Françesko’ya dünyada hiç bir lidere uygulanmayan protokol uygulanmış. BM’nin tarihinde böyle bir karşılama görmediklerini söylüyorlar.

‘BM’nin reforma ihtiyacı var’

BM çalışanlarının, delegelerin sevgi gösterileriyle genel kurulda yaklaşık 45 dakika süren konuşmasında Papa Françesko’nun kendisini dinleyen dünya liderlerine, Birleşmiş Milletler’e mesajı açık ve netti. Dünya liderlerine savaşları önlemeleri, BM’ye de reform çağrısında bulundu, savaşların güç ve hırsların yıkıcı sonuçları olduğunu vurguladı. Suriye, Irak, İran, Libya, Ukrayna’da yaşanan iç savaşlara işaret etti. Bu ülkelerde yaşananların ve savaşların insanlık için ne kadar tehlikeli ve dramatik olduğuna vurgu yaptı.

Papa’nın dünya liderlerine de mesajı netti: “Savaşları önlemek için hepimiz elimizde geleni yapmak zorundayız”. Papa Françesko’nun BM ziyareti sırasında binaya törenle ilk kez Vatikan bayrağı çekildi, BM Genel Kurul'a hitabı sırasında ise binanın üzerinde uçan gösteri uçakları havada haç çizdi.

11 Eylül kurbanlarını unutmadı

Papa Françesko, New York’ta dünya tarihin en büyük terör saldırısının kurbanlarını da unutmadı. 11 Eylül’de yıkılan ikiz kulelerin bulunduğu yerde inşa edilen ‘’9/11 Memorial Müzesi’ne giden Papa Françesko, çeşitli dini grup temsilcilerinin bulunduğu özel anma törenine katıldı. 14 yıl önce tarihin en acımasız terör olayında yakınlarını kaybedenlerle buluştu, onlar için dua etti.

New York’ta geçirdiği iki günde konserler ve NBA maçlarıyla bilinen Madison Square Garden’da düzenlenen 18 bin kişinin bulunduğu toplu dini törene katıldı. Central Park’tan konvoyla geçti, Manhattan’da daha çok dar gelirli siyahilerin yaşadığı doğu Harlem bölgesinde Lady Queen of Angels School'u ziyaret etti. Çocuklara ev ödevi bile verdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG