Erişilebilirlik

Yeni Yıl’da New York’ta IŞİD Tehdidi


ABD Adalet Bakanlığı, New York eyaletinde, IŞİD adına yılbaşı gecesi, sivilleri öldürmeyi planlamakla suçlanan bir kişinin yakalanarak tutuklandığını açıkladı.

Perşembe sabahı gerçekleşen ilk duruşmada yapılan açıklamada, 25 yaşındaki Emanuel Lutchman’ın, IŞİD’e maddi destek sağlamaya çalışmakla suçlandığı bildirildi. Mahkeme kayıtlarında Lutchman, “Din değiştirerek sonradan Müslüman olan, 2006’ya kadar uzanan bir suç geçmişine sahip ve ruh sağlığı sorunları yaşayan” biri olarak tanımlandı.

Yapılan açıklamada, “zanlının yurt dışındaki bir IŞİD mensubundan emir aldığı ve New York’un Rochester kentinde bar veya restoranlardaki sivillere yönelik saldırı yapmayı planladığı” belirtildi.

Mahkeme kayıtlarında, Lutchman’ın bıçak, pala, koli bandı ve kablo bağlarının yanı sıra kar maskeleri ile silahlandığı bildirildi.

Başsavcısı yardımcısı John Carlin, saldırının Perşembe gecesi gerçekleştirilmesinin planlandığını doğruladı ve “neyse ki güvenlik güçlerinin müdahalesiyle Lutchman’ın ölümcül planlarının bozulduğunu” söyledi.

New York Valisi Andrew Cuomo da, Lutchman’ın bir “terör eylemi” gerçekleştirmek istediğini söyledi.

New York’taki üst düzey FBI yetkilisi Adam Cohen, yılbaşı gecesi saldırısı bertaraf edilse de FBI’ın “yurt dışında yaşayan teröristlerin internet aracılığıyla ABD’de yaşayan kişileri, bulundukları bölgede saldırı düzenlemeleri için cesaretlendirme çabalarını sürmesinden” kaygı duyduklarını söyledi.

Dünyanın birçok kenti yılbaşı kutlamalarını sorunsuz atlatmak için güvenlik tedbirlerini arttırdı ve birçok şehirden tutuklama haberleri geldi.

Rochester, daha önceden planlanan yılbaşı havai fişek kutlamalarını da iptal etti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG