Erişilebilirlik

New York'ta Metro Seferleri Başladı


Sandy Kasırgası’nın üç gün önce etkilediği New York’ta metro kısmen de olsa çalışmaya başladı. Manhattan adasının güney kısımlarındaki bazı metro tünellerinin hala sular altında olduğu bildiriliyor.

New York metrosunun 23 hattından 14’ü açılabildi. New York Valisi Andrew Cuomo, New York’ta toplu taşıma sisteminin yarım çalışıyor olması ve çalışanların çoğunun bugün işe araçlarıyla gitmelerinden dolayı acil durum ilan etti, metro ve otobüslerden bugün ve Cuma günü ücret alınmayacağını açıkladı. Buna rağmen çok sayıda kişinin saatlerce otobüs bekleyerek tıklım tıklım dolu araçlarda seyahat etmek zorunda kaldığı bildiriliyor.

Su basan LaGuardia havaalanı kısmen hizmete açıldı. New York’un diğer iki havaalanı John F. Kennedy ve Newark da kısıtlı hizmet veriyor.

Süper fırtına Sandy, New York’ta büyük hasara, komşu New Jersey eyaletinde de büyük yıkıma yol açtı. New York’un güney kısımlarıyla New Jersey eyaletinde milyonlarca kişiye elektrik verilemiyor.

Güney Manhattan’da bulunan New York Borsası da jeneratörlerle faaliyetlerine devam ediyor. Borsa 1888 yılından bu yana ilk kez Pazartesi ve Salı, üst üste iki gün hava muhalefetinden dolayı kapanmıştı. Dün borsanın açılış çanını New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg çaldı.

Amerika’nın doğu yakasında toplam 5 milyon kişinin, kasırganın üzerinden üç gün geçmesine rağmen hala elektriksiz olduğu bildiriliyor.

Dün New York’un ünlü Bellevue Hastanesi, jeneratör sisteminin bozulması yüzünden tahliye edildi. New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı Langone Hastanesi de jeneratörlerin çalışmaması yüzünden boşaltılmıştı.

Ulusal muhafızlar, Manhattan adasıyla New Jersey’e bağlı Hoboken arasındaki Hudson Nehri’nin taşması sonucu, Hoboken’da mahsur kalan binlerce kişiyi tahliye etmeye çalışıyor. Hudson Nehri’ndeki sanayi atıkları ve mikrobik unsurların sel suyuna karışması yüzünden insanlardan özellikle dikkatli olması isteniyor.

Dün Başkan Barack Obama, New Jersey’in Cumhuriyetçi Valisi Chris Christie’yle felaket bölgelerinde inceleme yaptı. Federal yardımların yolunu açan Başkan Obama, bölgenin toparlanmasına yardımcı olma sözü verdi.

Obama, kasırga yüzünden ara verdiği seçim kampanyasına bugün devam ediyor. Başkan, kararsız ya da parti bağlantısı olmayan seçmenlerin yoğun olduğu Nevada, Ohio ve Iowa eyaletlerine gidecek.

New Jersey eyaleti üzerinden karaya çıkan Sandy Kasırgası, başta bu bölge olmak üzere 70’i aşkın kişinin ölümüne yol açtı. Karayipler’de de 65 kişi hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG