Erişilebilirlik

New York’ta İlk Ebola Vakası


Gine’de Ebola hastalarını tedavi eden Amerikalı bir doktorun New York’a döndükten 10 gün sonra Ebola virüsü taşıdığı belirlendi. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio karantinaya alınan doktor Craig Spencer'in hastalığa yakalandığını doğruladı

Gine’de Ebola hastalarını tedavi eden Amerikalı bir doktorun New York’a döndükten 10 gün sonra Ebola virüsü taşıdığı belirlendi. Doktor, New York’taki ilk Ebola vakası oldu.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio Perşembe günü, Doktor Craig Spencer’in Ebola’ya yakalandığını doğrularken, doktorun karantinaya alındığını ve panik için bir neden olmadığını söyledi.

Belediye Başkanı Bill de Blasio, “Ebola kolay bulaşan bir hastalık değil. Hastalığa mazur kalmış kişinin kanı veya herhangi bir vücut sıvısı ile yapılacak bir temasla ancak virüs başka bir kişiye geçiyor. Ebola hastasıyla herhangi bir temasa geçmemiş New York’luların korkmasını gerektirecek bir neden yok” dedi.

Perşembe günü Spencer, kendisinin de çalıştığı Sınır Tanımayan Doktorlar adlı yardım kuruluşu yetkililerine Ebola’nın baş belirtileri olan yüksek ateş ve baş dönmesinin olduğunu bildirdi.

Yetkililer Spencer ile temasa geçmiş olabilecek herkese ulaşmaya çalışıyor. Spencer, Amerika topraklarında Ebola tanısı konulan dördüncü kişi oldu.

Perşembe günü erken saatlerde Batı Afrika ülkesi Mali’de ilk Ebola vakasının bulunması, Afrika’da Ebola'yı durdurmayı içeren çalışmaların gerilemesine ve yavaşlamasına neden olacak gibi görünüyor.

Sağlık Bakanı Ousmane Kone, devlet televizyonuna Ebola hastasının iki yaşındaki ve komşu ülke Gine’den getirilmiş bir kız çocuğunun olduğunu söyledi.

Kone, “Söyleyebileceğim, iki yaşındaki kız çocuğunun büyükannesi eşliğinde ülkemize girdiğidir. Büyük bir ihtimalle ülkeye giriş yaptıkları zaman virüs henüz kuluçka süresini tamamlamadığından belirtileri tespit edilememiş” dedi.

Kone ayrıca, hızlı tedavi sayesinde hastanın durumunun iyiye gittiğini söyledi. İki yaşındaki bebek Kayes bölgesinin batı kasabasında tedavi altında.

4,900’e yakın ölüme neden olan Ebola salgını, Gine, Liberya ve Sierra Leone olmak üzere üç Batı Afrika ülkesinde yoğunlaşmış durumda.

Cuma günü Avrupa Birliği liderleri, Batı Afrika'da Ebola kriziyle mücadele için 1,25 milyar Amerikan doları ayırdıklarını açıkladı. Açıklama Perşembe günü AB’ye üye ülkelerin Brüksel'de gerçekleştirdikleri zirveden yapıldı.

Avrupa ve ABD'de şimdiye kadar sadece birkaç Ebola vakasının tespit edildiği bildirildi.

Amerikan hükümeti sağlık yetkilileri Gine, Liberya ve Sierra Leone’den gelen yolcuların 21 gün boyunca kendi sağlıklarını izlemeleri ve herhangi bir değişiklik durumunda en yakın sağlık kurluşuna gitmelerini istedi.

Yolcuları izleme programı Pazartesi günü Georgia, Maryland, New Jersey, New York, Pennsylvania and Virginia olmak üzere altı doğu eyaletinde başlıyor. Afrika’dan gelen yolculara içinde termometre de bulunan bir sağlık izleme paketi verilecek.

New York Valisi Andrew Cuomo, Dr Spencer’in Ebola belirtilerini bildiğini ve hastalığa yakalandığını anladıktan sonra bu duruma göre hareket ettiğini belirtti.
Cuomo şehrin Ebola vakalarının artması tehdidine karşı haftalardır hazırlandığını ve şu an olabilecekleri en iyi şekilde hazır beklediklerini belirtti.

Beyaz Saray, Başkan Obama’nın hem Belediye Başkanı de Blasio hem de Vali Cuomo ile Perşembe gecesi geç saatlerde konuştuğunu ve gerekli federal desteğin garantisini verdiğini bildirdi.

Başkan Obama ayrıca New York şehrinin ve özellikle hastanın tedavi olduğu Bellevue Hastanesi’nin salgının artması olasılığına karşı tedbirleri aldığını da açıkladı.

Amerika’daki ilk Ebola vakasında Liberyalı bir hasta Dallas’taki hastanede hayatını kaybetmişti. Hastayı tedavi eden iki hemşire de şu anda hastanede tedavi görüyor ve durumlarının iyi olduğu bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG