Erişilebilirlik

New York'ta Göçmenlere Kimlik Kartı


New York'ta Göçmenlere Kimlik Kartı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Amerika'da göçmenlik reformunu savunanlar, geçerli vizesi olmayanlar dahil tüm göçmenlere vatandaşlık yolunun açılması için baskı yapmaya devam ediyor. New York'un yeni belediye başkanıysa kaçakların kentle bütünleşmesini kolaylaştıracak yeni bir kimlik kartı uygulaması başlatıyor

Göçmenlik reformu destekçileri, Belediye Sarayı yakınlarında gösteri yaptı, yetkilileri göreve çağırdı.

New York Belediye Başkanı Bill De Blasio'yu temsil eden Göçmenlik Komiseri Nişa Agarwal için kapsamlı göçmenlik reformu, siyasi gündemin bir numaralı konusu:

"New York'u, göçmenlerin eşit statü elde etmesine ön ayak olan bir kent haline getirmek için çalışıyoruz. Bu modeli tüm ülkenin izlemesini umuyoruz.”

New York Belediye Meclisi Göçmenlik İşleri Dairesi Başkanı Carlos Menchaca, her New Yorklu’ya belediye kimlik kartı basılmasına ilişkin yasayı destekliyor:

”Bu yasa, kaçakların gizli saklı yaşamayı bırakıp kimlik kartı almalarını sağlayacak. Yasal statüye bakılmaksızın New York’ta yaşayan herkes kimlik kartına kavuşacak.”

Göçmen hakları savunucusu Bakari Tsandia’ya göre New Yorklu Afrikalılar da karttan yararlanacak:

”İkamet belgeniz yoksa ve nüfus cüzdanınızın süresi dolduysa New York’ta bazı binalara giremezsiniz. Banka hesabı açamazsınız. Normal bir New Yorklu gibi rahat bir hayat yaşayamazsınız.”

Kimlik kartı verilmesini destekleyenler, bunun ekonomiye de katkısı olacağını savunuyor. Kimlik kartı olmayan ve taksi şoförlüğü yapmak isteyen göçmenler, sürücü ehliyetlerini yenileyemeyecek.

Göçmen anne babalar, kimlik kartları olmadan çocuklarının okuluna veli toplantısı için giriş yapamayacak. Amerika doğumlu olmayan göçmen çocuklarıysa zaten zor durumda.

Bir etkinliğe katılmak için Bronx semtinden gelen lise öğrencilerinin kimlikleri, giriş kapısında kontrol edildi:

”Amerika’da doğan ve vatandaş olan gençler sorun olmadan içeri girebildi. Ancak kimlik kartı olmayanları içeri alamadık. Bu, çok üzücü bir durum.”

Ancak kimlik kartı fikrine herkes sıcak bakmıyor. New York Göçmenlik Kontrolu adlı örgütten Peter Katalenas, yaşı kaç olursa olsun kaçaklara sempati duymuyor:

”Amerika’ya kaçak girenlerin burada kalmaması gerektiğine inanıyoruz. Benim iznim olmadan bir yabancının gelip evime yerleşmesini istemem. Eminim birçok kişi bunu istemez.”

Birçok uzman, yeni kimlik kartı yasası ve göçmenlikle ilgili diğer yasaların New York Belediye Meclisi’nden geçip Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun da imzasını alacağını tahmin ediyor. Kongre’de aylardır hiçbir ilerleme sağlanamadan bekletilen federal göçmenlik reformununsa Kasım ayındaki ara seçimlerden önce gündeme gelmesi beklenmiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG