Erişilebilirlik

New York JFK Havalimanı'nda Ebola Taraması


JFK Havalimanı'nda yolcuların ateş ölçümü el değmeden, özel cihazlarla alınıyor
JFK Havalimanı'nda yolcuların ateş ölçümü el değmeden, özel cihazlarla alınıyor

Amerikalı yetkililer, yurtdışından gelen yolculara yönelik olarak New York John F. Kennedy Havalimanı’nda ebola taraması başlattı.

Özellikle hastalığın en yaygın olduğu Batı Afrika ülkeleri Gine, Liberya ve Sierra Leone’den gelen yolcularda yüksek ateş ve hastalığın diğer belirtilerine ait taramalar yapılıyor. Ateş ölçümü, yolcularla temas etmeyen özel cihazlarla yapılırken, yolculara diğer olası belirtilerle ilgili olarak yanıtlamaları amacıyla soru kağıtçıkları dağıtılıyor.

Önümüzdeki haftalarda Newark, Washington, Chicago ve Atlanta’daki uluslararası havalimanlarında da ebola taraması başlatılacak. Hastalığın salgına dönüştüğü Afrika ülkelerinden Amerika’ya girişin yüzde 90’ı, genellikle bu beş uluslararası havalimanından yapılıyor.

Yardım örgütleri, büyük devletlerin kendi liman ve havaalanlarında ebola taraması yapmalarını kendi kamuoylarına dönük siyasi kararlar olarak niteliyor ve bu ülkelerin enerjilerini Afrika’daki ebola hastalığıyla mücadeleye yoğunlaştırmaları çağrısında bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü dün, ebola hastalığından ölenlerin sayısının 4 bini aştığını bildirmişti. Birlemiş Milletler’e bağlı örgüt, yedi ülkede 8 bin 400’e yakın ebola vakası bulunduğunu, bunlardan 4 bin 33’ünün öldüğünü belirtti.

Dokuz kişinin ölümü dışında diğer tüm ölüm vakaları, Liberya, Sierra Leone ve Gine’de oldu. Sekiz kişi Nijerya’da, bir kişi de Amerika’da hayatını kaybetti.

Ayrıca İspanya ve Senegal’de de birer ebola vakası bulunuyor, ancak bu ülkelerde hastalık ölüme yol açmadı.

Kongo’da ise ayrı ebola salgınında 43 kişi öldü. Kongo, asıl büyük salgının yaşandığı Batı Afrika ülkelerinden çok uzakta.

Öte yandan Birleşmiş Milletler, ebolayla mücadele amacıyla istenen 1 milyar dolarlık ödeneğin yalnızca çeyreğini toplayabildiğini bildirdi ve yardımların arttırılması çağrısında bulundu.

Ebola hastalığı, hastalık belirtilerini gösteren kişilerin vücut sıvılarıyla doğrudan temas sonucu bulaşıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG