Erişilebilirlik

New York IŞİD Tehdidinden Korkmadı


11 Eylül 2001’de tarihin en kanlı terör saldırısını yaşayan New York’ta, 2 bin 753 kişi ölmüş, kent yıllarca ilan edilen üst düzey terör alarmlarıyla yaşamaya adeta alışmıştı. Önceki gün yayınlanan 5 dakika 32 saniyelik, IŞİD’ in terör propaganda videosunda bu kez hedefte New York vardı.

Saldırıya hazırlanan bir intihar bombacısının görüntülerinin ardından kentin kalabalık alanları Times Meydanı, Herald Square görüntüleri ve meydanlardaki ‘GAP‘ mağazası ve TGI Friday’s restoran zincirlerine ait görüntüler yayınlandı.

New York’un belli merkezlerinin açıkça teröristlerin hedefi olarak gösterildiği terör propagandası yapan videonun yayınlanmasının ardından, New York Belediye Başkanı Bill de Blasio “Korkmuyoruz” dedi. New York Polis Teşkilatı’nın (NYPD) üst düzey yetkilileri de “Biz bunun gibi çok tehdit videosu gördük. New York terör örgütlerinin saldırmak için zirvedeki hedef kent olma özelliğini koruyor” şeklinde açıklamalarıyla soğukkanlılığı elden bırakmadılar. Kentin yıllardır sayısız tehdit aldığını ve son Paris terör saldırılarının ardından da teröre karşı tedbirleri üst düzeye çıkardıklarını söylediler. New Yorklulara, “Terör saldırısı konusunda çok ciddi bir tehdit yok. Merak etmeyin 24 saat görevimizi başındayız ve güvenliğinizi sağlıyoruz. Siz hayatınızın normal akışını sürdürün” mesajını verdiler.

‘Times Meydanı’ tehdit ve yağmura rağmen kalabalık

New Yorklular da kentin üst düzey yöneticileri gibi terör tehdidi içeren videoyu ciddi bir terör tehdidi algılamadı. New Yorklular tehdit videosunun yayınlanmasının ardından panik olmadılar, korkmadılar ve dün işlerine, okullarına her zaman olduğu gibi gidip, kentte 24 saat yaşamaya endeksli hayat tarzlarından asla taviz vermediler.

IŞİD’in, terör propagandası yaptığı videosunda hedef gösterilen Times Meydanı, dün yine sıradan bir günü yaşadı. Havanın yağışlı olması ve meydanda bulunan masa ve sandalyelerin oturulamaz halde ıslak olması kalabalığı biraz azaltsa da, Times Meydanı yine de her zaman olduğu gibi kalabalıktı . Broadway showlarına ve kentte diğer etkinlikler katılmak için bilet satışlarının yapıldığı bölümde her gün olduğu gibi sabahın erken saatlerinden itibaren bilet kuyrukları vardı.

Bir gün öncesine göre tek fark, Paris saldırıların ardından meydanda gözle görünür bir şekilde varlıkları hissedilen polis ve güvenlik güçlerinin ortadan kaybolmasıydı. New York emniyeti, IŞİD’ in yayınladığı tehdit videosunun ardından görevli güvenlik güçlerini meydanda daha az görülebilecek yerlerde konuşlandırmıştı.

Görevli özel tim mensupları, “Neden meydanda değilsiniz?” sorumuzu da. “Tehdit videosunun ardından sadece polis ve güvenlik güçlerinin yığıldığı bir Times Meydanı onları ciddiye aldığımızı gösterirdi. Korktuğumuzu ifade ederdi, biz görevimizin başındayız hiç bir yere gitmedik, daha gözle görünmeyecek şekilde halkın güvenliğini sağlamak için 24 saat çalışıyoruz.”

Times Meydanı’ndaki New York Polis Teşkilatı merkezinin önünde ise bir önceki gün görevli özel timlerin yerini bir medya ordusu almış. Onlarca canlı yayın arabası ve yüzlerce gazeteci IŞİD’ in bir numaralı hedefi New York’u tehdit etmesinin ardından gün boyu meydandan canlı yayın yaptılar.

Friday’s de ciddiye almadı

Tehdit videosunda görüntüleri yer alan ünlü Amerikan restoran zinciri Friday’s de tehditlere pek kulak asmamış. Times meydanında bulunan bir kaç şubesinde kalabalıktan yer bulmak mesele. Friday’s çalışanları tehdit videosunu pek ciddiye almamışlar: “New York’ta korkuyla yaşayamayız, işimize gelmemek için hiç bir neden yok. Görüntülerde bu restoran zincirlerinin verilmesi işleri hiç aksatmadı. Hatta bazı devamlı müşteriler bize destek amacıyla bugün bir arada gelince normalden daha fazla bir iş yoğunluğumuz oldu.”

Friday’s’in Times Meydanı’nda yemek yiyen müşterileri de hemen hemen aynı görüşte. Yıllardır öğle yemeklerini aynı yerde yiyen, Times Meydanı’nda bir firmada çalışan üç borsa analisti tehdit videosuna gülüp geçtiklerini ve aynı yerde yemek yemeyi sürdüreceklerini söylediler.

GAP’ te alışverişe devam

Herald Square, New York’un ve dünyanın önde gelen mağazalarının bulunduğu çok kalabalık bir meydan. IŞİD’in New York’u tehdit ettiği videosunda bu meydandaki GAP mağazasının görüntüleri de vardı. Mağaza çalışanları indirimde olduklarını ve alışverişin son sürat devam ettiğini söylüyor, işe gelip gitme konusunda ise hiç bir tereddütleri olmamış. Müşteri sayılarında ise bir azalma olmadığını ifade ediyorlar. New York Emniyet Müdürlüğüne bağlı özel timler de Herald Square’de, bulunan ünlü Macy’s mağazasının önünde bir güvenlik çemberi oluşturdu. Özellikle Noel alışverişlerinin de başlaması ve New Yorkluların IŞİD’ in videolu terör tehdidine karşı soğukkanlı duruş ve panik yaratmaması meydandaki kalabalığın azalmamasına neden oldu.

Güvenlik güçleri görevde

IŞİD’ in kenti tehdit eden videosunun yayınlanmasının ardından güvenlik güçleri soğukkanlı açıklamalar yapsalar da tedbiri elden bırakmış değiller. ‘Strategic Response Group‘ olarak adlandırılan terörle mücadele için özel yetiştirilmiş mobilize timler kentin kalabalık ve stratejik bölgelerinde 24 saat görev başında. New York Polis Teşkilatına (NYPD) bağlı çok sayıda değişik uzmanlık alanları olan özel tim ve birimlerin yan ısıra kentte devriye görevi sürdüren polislerin sayısı da arttırıldı.

New York’ta şehir içi ulaşım, banliyö trenleri, şehirlerarası tren ile otobüs terminalleri, köprü ve otoyollar gibi ulaşım hizmetlerinin de yolcuların güvenliğini sağlamakla görevli MTA Polisi de stratejik noktalarda sürdürdüğü güvenlik önlemlerini ve polis sayısını arttırdı. Kentin önemli ulaşım merkezlerinde MTA Polisine bağlı özel timler ve K9 ekibine bağlı bomba uzmanı köpekler 24 saat aralıksız olarak görev yapıyor. Ulusal muhafız askerlerini de, kentin büyük tren istasyonu Penn Station’ da, sayılarının arttırılarak görevlendirildiği görüldü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG