Erişilebilirlik

New York'ta Borsanın İki Gün Kapanması Ekonomiyi Nasıl Etkiler?


Amerika’nın Kuzeydoğu eyaletlerinde sel ve 7 milyon kişinin elektriksiz kalmasına yol açan Sandy Kasırgasının ardından hasar tesbiti devam ediyor.

New York borsasının kasırga nedeniyle 1888’den beri ilk kez iki gün kapalı kalışı ekonomiyi etkileyecek mi?

Bu durum 1988 yılından beri ilk kez New York borsasının kötü hava koşulları yüzünden üstüste iki gün kapalı kalmasına neden oldu.

Kasırga zamanlama olarak Wall Street için kötü bir güne rastladı. Çünkü her ay sonu borsa şirketleri müşteri portföylerini yeniden fiyatlandırır.

“Kibir Döngüsü” adlı kitabın yazarı piyasa uzmanı Michael Farr, borsada iki günlük aranın hisse senetleri ve yatırım fonlarının gerçek değerini belirlemeyi güçleştirdiğini söylüyor: “Bunların gerçek piyasa-zamanı fiyatlarıyla değerlendirilmesi gerekir. Elinizde gerçek piyasa fiyatı yoksa en yakın tarihlisini göstermek zorunda kalırsınız. Yani doğru bir fiyat söyleyemezseniz.”

Uzmanlara göre, borsanın kapanması, dünya piyasalarını da etkileyecek.

Michael Farr, “Böyle durumlar piyasayı bir ölçüde beklemeye sokar.”

Küresel Bakış adlı uluslararası mali araştırma kurumuna göre Sandy Kasırgası’nın yol açtığı tahribatın maliyeti 20 milyar dolar civarında olacak. Buna ek olarak iş hayatında da 30 milyar dolarlık bir kayıp yaşanacak. Bazı ekonomistler kasırganın yılın dördüncü çeyreğinde ekonomik büyümeyi binde altı düşüreceği görüşünde.

New York Borsasının İki Gün Kapanması Ekonomiyi Nasıl Etkiler?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG