Erişilebilirlik

New Orleans Ekonomisi Toparlanıyor


New Orleans Ekonomisi Toparlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Katrina Kasırgası, 10 yıl önce New Orleans kentinin önemli bir kısmını sular altında bırakmıştı. Amerika’nın güneyindeki liman kenti milyonlarca dolar harcayarak altyapısını geliştirdi. Şimdi de bölgeye yatırım çekmeye çalışıyor. Amerika’nın Sesi’nden Greg Flakus, kente gelen genç ve eğitimli işgücünün, New Orleans’ın ayakları üzerinde doğrulmasına yardım ettiğini bildiriyor.

Müzik hala birçok kişiyi New Orleans’e çekiyor. Özellikle gençler, kente yalnızca burada yaşamak istedikleri için taşınıyor.

Naomi, “Düşündüm ve kendime bu kente bayılıyorum, burası beni çekiyor, yılda 3-4 kez yalnızca özlediğim için ziyaret ediyorum, en iyisi taşınayım ve ne oluyor göreyim” dedim” diyor.

Eğitimli ve önemli becerilere sahip kişiler için burada iş bulmak zor değil. Kentte yeni sektörler oluşuyor ve teknoloji start-up şirketlerinin büyük yatırımı var.

Michael Hecht, “Nüfusa oranla baktığımızda 25 yaş altı üniversite mezunlarını en çok çeken kent, New Orleans” diyor.

New Orleans ve Louisiana eyaleti federal yeniden yapılandırma fonlarından büyük yarar sağladı. Aynı zamanda yerel ve yabancı şirketler de kente büyük yatırım yaptı.

New Orleans Belediye Başkan Yardımcısı Michael Hecht, “Louisiana kişi başına en fazla yabancı yatırım alan eyalet. Son yıllarda Avrupa’dan, Asya’dan ve Güney Amerika’dan yatırım çekti” diyor.

Bir liman kenti olarak kurulan New Orleans gün geçtikçe dünyanın çeşitli bölgelerine daha çok bağlanıyor.

Andy Kopplin, “Ticaretimiz güçlü. New Orleans limanı 2009’dan bu yana işlem hacmini ikiye katladı. Ayrıca kentte yeni sanayiler oluşuyor” diyor.

Bugünlerde birçok eğitimli kişi dijital medya gibi sektörlerde, yani Katrina kenti vurduğunda kentte var olmayan iş alanlarında çalışıyor.

Ancak kentin artan refahı herkese yaramamış.

Allison Plyer, “Beyaz erkekler arasında istihdam artsa da siyah erkekler arasında çalışanların oranı yüzde 50. Bu, Katrina öncesi rakamlardan farklı değil” diyor.

Kent ve eyalet yetkilileri vasıfsız işçileri eğiten ve okul kalitesini yükselten programlar başlattı. Ancak eyaletteki gelir eşitsizliğini azaltmanın uzun yıllar sürmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG