Erişilebilirlik

Nevruz Öncesinde İmralı’dan Gelecek Yol Haritası Bekleniyor


Imrali Cezaevi
Imrali Cezaevi

Abdullah Öcalan yol haritasını İmralı adasında kendisini ziyaret edecek yeni Barış ve Demokrasi Partisi heyetine verecek

PKK’nın rehin tuttuğu sekiz kamu görevlisini serbest bırakmasından sonra barış sürecine ilişkin beklentiler daha da arttı. Şimdi gözler İmralı’ndan gelecek yol haritasında.

Öcalan yol haritasını kendisini ziyaret edecek yeni Barış ve Demokrasi Partisi heyetine verecek. Ziyaret günü ve heyetin kimlerden oluşacağı henüz belirlenmedi. Ancak heyetin yeni mesajları taraflarla paylaşması için 21 Mart’ta kutlanacak Nevruz’dan en az iki gün önce adada olması gerekiyor. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, hafta başına kadar bir heyetin gideceğini söylemişti.

Taraf gazetesinin bugün yayınlanan köşe yazısında Kurtuluş Tayiz, BDP’nin yeni heyet için İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan’la birlikte Eşbaşkan Selahattin Demirtaş’ı bildirdiğini, hükümetin de listeye sıcak baktığını yazdı. Salı günkü grup toplantısına katılmayan Demirtaş, aynı gün Diyarbakır’da anjiyo oldu. Bir süredir daha sakin mesajlar veren BDP eşbaşkanı, sızıntının parti içinden yapıldığını açıkladıktan sonra neredeyse bir haftadır basına konuşmuyor.

Arınç: ‘Hiç bu kadar iyimser olmamıştık’

Hükümet cephesinde de sıcak rüzgarlar esiyor. Hükümetin etkili ismi Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Hiç bu kadar optismist olmamıştık. Herkesin de öyle olması lazım” dedi. A Haber kanalında soruları yanıtlayan Arınç, 21 Mart öncesi Öcalan’dan “silahların susması gerekiyor” şeklinde bir açıklama yapmasını umut ediyor.

Hükümetin kararlı olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı’na göre, PKK’nın serbest bıraktığı kamu görevlileri sonrasında yaşanan manzaranın Habur sürecindeki görüntülerden uzak olması da yeni sürecin başarıyla devam etme ihtimalini güçlendiriyor.

Bir başka hükümet üyesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da bugün Diyarbakır’da BDP’li belediye başkanı Osman Baydemir’i makamında ziyaret etti. Elinde bulunan bir demet nergisi Osman Baydemir’e verirken “Bu koku inşallah barışın kokusu olur” diyen Davutoğlu, Diyarbakır’ın Türkiye’nin gözbebeği de olduğunu belirtti.

Davutoğlu: Hükümetin güçlü iradesi var, bunu sahiplenin

Hükümetin çözüm süreciyle ilgili güçlü bir iradesi olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hükümetin çözüm süreci ile ilgili son derece güçlü bir iradesi olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı, 'Sayın başbakanımızın 2005 yılında Diyarbakır'da yaptığı konuşma ile başlayan süreçte, Diyarbakır, bölge ve tüm Türkiye'ye verdiği temel hak ve özgürlük ile demokrasi mesajı, o gün olduğu gibi bugün de taptaze. Herkesin tam bir bilinçle bunu sahiplenmesi ve bir selam bilincinin yaygınlaştırılması lazım.

Bayramımızı bayram etmek için onu yaygınlaştırmak lazım” diye konuştu.

Baydemir: ‘Tarihi bir dönemden geçiyoruz, inşallah mahçup olmayacağız’

Davutoğlu’nun gelişini Türkiye ve Diyarbakır’de kardeşlik hukukunun inşası açısından önemli bulan Osman Baydemir ise tarihi bir dönemden geçildiğine dikkat çekti.

Diyarbakır Belediye Başkanı, “İnşallah bu kez mahcup olmayacak, samimiyetle, kararlılıkla, cesaretle insanlarımızın tümüne hak ettiği barışı armağan etme imkanına sahip olacağız. Sadece yaptıklarımızdan değil, yapmadıklarımızdan da mesulüz. Bu itibarla mutlaka gelecek nesillere çatışmayı, kavgayı değil, inşallah barışı miras bırakabileceğiz” dedi.

Osman Baydemir’in bu sözlerine BDP cephesinden benzer bir destek BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak’tan geldi. 17 Mart’ta İstanbul, Van, Adana ve Mersin’in de bulunduğı 18 ilde, 21 Mart’ta ise Diyarbakır’da düzenlenecek Nevruz kutlamaları için hazırlıkların son aşamaya geldiğini belirten Kışanak, Öcalan’ın ateşeksten öte kapsamlı bir çağrı yapacağını söyledi.

Karayılan: ‘Süreci engelleyen biz olamayacağız, Öcalan’ın açıklaması bizim için bağlayıcı’

Kandil de Öcalan’ın kendilerine gönderdiği mektuba cevabını verdi. Bugün İmralı’da bulunan örgüt liderine ulaştırılmak üzere Türkiye’ye yollanan cevabi mektupta Öcalan’a destek verildiği belirtiliyor. Örgütün üst düzey isimlerinden Duran Kalkan ve Bahoz Erdal’ın sürece muhalif oldukları iddiaları bugün KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan’ın Fırat Haber Ajansı’na verdiği mülakatla boşa çıkmış görünüyor.

Yetkili tüm karar organlarında Öcalan’ın mektubunun değerlendirildiğinin altını çizen Karayılan, “Karşı taraftan herhangi bir engelleyici ve boşa çıkarıcı bir tutum olmazsa sürecin derinleşmesini esas alacağız. Öcalan’ın Nevruz açıklaması tüm hareketimizi, tüm yurtsever halkımızı bağlayan bir çerçevede olacaktır” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG