Erişilebilirlik

Nevruz Kutlamaları Yasaklandı


Nevruz kutlamaları, hükümetle Halkların Demokratik Partisi arasında yeni bir krizi alanı olmaya aday. HDP’nin geçtiğimiz hafta ilan ettiği kutlama programı valiliklerce iptal ediliyor. Ankara, Hakkari, Şanlıurfa, Mersin, Mardin ve Tunceli’den sonra İstanbul Valiliği de 20 Mart’ta Bakırköy Pazar Meydanı’nda gerçekleştirilecek nevruz kutlamasını iptal etti.

İstanbul Vali Yardımcısı Nurullah Naci Kalkancı'nın imzasıyla HDP’ye gönderilen tebligatta, “Talebiniz ülkemiz ve bölgemizde meydana gelen terör saldırıları ve toplumda oluşan hassasiyet dikkate alındığında provokatif eylem ve olaylar meydana gelebileceği, açık hava toplantısına katılabilecekler dahil, halkın huzur, güvenlik ve esenliğinin, kamu güvenlik ve düzeninin bozulmasına sebebiyet vereceğinden hareketle izin talebi reddedildi” ifadeleri yer aldı.

HDP İstanbul İl Örgütü, bu karar üzerine twitter hesabı üzerinden “yasaklara karşı 20 Mart Pazar günü tüm ilçelerimiz Nevruz alanı” çağrısında bulundu.

HDP: Kutlamalar engellenerek savaş politikaları tırmandırılmak isteniyor

Art arda gelen izin iptalleri sonrası HDP Merkez Yönetim Kurulu bir açıklama yayınlayarak hükümete bu kararından vazgeçme çağrısında bulundu.

Baharın ve dirilişin bayramı olan Nevruz’u kutlamanın tüm halkların en meşru hakkı olduğunu savunan HDP MYK açıklamasında “ kutlamaların yasaklanması tarihin farklı dönemlerinde farklı despotlar tarafından denenmiş ama başarılamamıştır. En baskıcı, en zalim yönetimler döneminde bile halklar Nevruz’a sahip çıkmış ve kutlamıştır. Bugün AKP-Saray iktidarında Nevruz kutlamalarının engellenmek istenmesi baskı, yıldırma ve savaş politikalarının tırmandırılmaya çalışılması demektir. AKP-Saray iktidarı bu yasaklarla halkların gelecek umudunu kırmak istiyor” dendi.

Açıklamada nevruz iptallerinin dikkate alınmayacağı da vurgulandı:

“Bizler kutlamalarımızı planladığımız ve ilan ettiğimiz gibi gerçekleştireceğiz. Halklarımız kendi gelenekleri, usulleri ve renkleriyle Nevruz için sokaklarda, meydanlarda olacak ve Nevruz ateşlerini eşitlik ve özgürlük için yakacaklardır.”

HDP’nin “direnerek kazanacağız” sloganıyla 82 ayrı il ve ilçede planladığı Nevruz kutlamasının ana teması “özyönetim” olacaktı.

HDP’nin kardeş partisi olarak bilinen Demokratik Bölgeler Partisi de kutlamalardan vazgeçmeyeceğini duyurdu. DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, Kars’ta Perşembe günü yapılacağı ilan edilen Nevruz kutlamasına katılacağını açıkladı.

KCK: Zulme karşı herkes tepki koymalı

KCK da bu yasakların tanınmaması çağrısında bulundu. KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, bir televizyon kuruluşuna yaptığı açıklamada “Bu yıl Nevruz her şekilde, esas anlamı üzerinden kutlanacak. Nevruz, kimsenin izniyle kutlanmıyor. Nevruz, dört duvar arasında, salonlarda kutlansın, diye kutlanılmıyor. Nevruz ateşinin her sokakta, her dağda büyütülmesi, yükselmesi gerekiyor.7'den 70'e herkesin bu kutlamalarda yerini alması lazım. Zulme karşı herkesin tepkisini ortaya koyması lazım” dedi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG