Erişilebilirlik

Nevruz Alanından Çözüm Çağrısı


Güneydoğu’da yaşanan çatışmalar nedeniyle Diyarbakır’da gergin geçmesi beklenen Nevruz kutlamaları için sabahın erken saatlerinden itibaren güvenlik önlemleri alındı. Kutlamalar için emniyet müdürlüğü 5 bin 200 polis görevlendirdi. Kutlamaları organize eden Demokratik Toplum Kongresi ise 4 bin kişi görevlendirdi. Alana girenler önce polis tarafından ardından da 3 noktada DTK’nın görevlileri tarafından arandı.

Alanda canlı bomba saldırısı olacağı yönündeki haberler nedeniyle insanlar sabahın erken saatlerinde alana gelmedi. Öğleye doğru ise gelenlerin sayısı arttı. On binlerce kişi Kürtçe ve Türkçe müzikler eşliğinde halay çekip eğlenmeye başladı. Kutlamalara katılanlardan PKK ve diğer Kürt örgütlerin flamalarıyla alana gelenler oldu. Güneydoğu’daki şehirlerde hendek kazarak barikat kuran ve güvenlik güçleriyle çatışan PKK’nın gençlik yapılanması YPS’nin flamaları da ilk kez taşındı.

Resmi kutlama programı konuşmalarla başladı. Konuşmalar sürerken geleneksel nevruz ateşi yakıldı. Ateşi Kürt siyasetçiler halkla birlikte yaktı. Ateşin yakıldığı öğle saatlerinde alanda toplananların sayısı 50 bini aştı.

Önder: İmralı yolunu açın, 1 hafta içinde barışı sağlarız

Kutlamaların öğleden sonraki bölümünde konuşan HDP Ankara Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu eleştirerek, “Kürt evine giremiyor, Türk evinden çıkamıyor. Al sana kamu düzeni” dedi. Barış görüşmelerinin yeniden başlaması çağrısı yapan Önder, "Açın İmralı yolunu müzakereler nerede kalmışsa oradan devam ederek bir haftada ülkemizin çehresini değiştirelim. Her türlü hukuki, cezai, yasal, insani ne tür vebali varsa biz üzerimize almaya hazırız. Bunun için size son derece önemli bir çağrı yapıyoruz. Evladının yolunu gözleyen Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Arap, Ermeni bütün annelere burada taahhüt ediyorum ki çağrımıza cevap verilirse 1 hafta içerisinde barışı sağlarız. 8. gün olursa beni Diyarbakır Meydanı’ndan çarmıha gerin” diye konuştu.

Demirtaş: Yeni bir barışın sorumluluğunu almaya hazırız

Önder’in ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara’nın süreci yanlış okuduğunu söyledi. Demirtaş, “Hamasetle tehdit ederek, illa da 'bitireceğim, diz çöktüreceğim' politikası sürdürülemez. Kürt halkının inkarı üzerinden barış süreçleri yürütemeyiz. Şeffaf, açık müzakereye ihtiyaç var. Konuşabilmek için öncelikle bomba ve silah seslerinin durmasını sağlamamız lazım. Demokratik siyaset alanını genişletmemiz lazım. Yeniden çözüm masasına dönülmesi, öfke ve kinin halklarımızı teslim almasına fırsat vermeden yeni bir barışın sorumluluğunu almaya hazırız. Ankara’daki siyasetçiler anlamalı ki AKP birleştirici bir parti değil. Toplum çoğulcu yapısıyla, farklı siyasi ideolojik yapılarıyla, farklı inanç ve mezheplerle birleştirecek şey, bir parti, ırkçılık olamaz. Halkımızın acısı büyük, yarası derin. Bu direniş kazanana kadar devam eder. Savaş politikalarına karşı barışı diri tutmak için direniyor. Savaş isteyenlere karşı savaşın asla çözüm olmayacağını her fırsatta dile getireceğiz. Bedel ödetip korkuyla sahte barış sağlayacaklarını zannediyorlarsa tarihten hiç ders almamışlardır demektir. Devlet aklı, ortak akıl ferasetsiz kalmışsa kendi halkını felakete sürükler. Doğru olan şey ortak akılla hareket etmektir. Israrla HDP üzerinden akıl almaz bir saldırı politikası yürütmek kimseye kazandırmaz. Kürdün tarihini inkar etmeden, Türkü inkar etmeden halklarımızın bir arada eşitçe yaşaması için kurulmuş bir partidir HDP. Bu partiyi yok etmek ortak yaşamı da yok etmek demektir. Bugün HDP dışında hiçbir parti barış sözcüğünü ağzına almıyor. Daha fazla savaş, kıyım, katliam diyenlerden hayır gelmez. Siyaseten önümüzü kesmeye çalışıyorlar, bizden koparacakları 3-5 oyun kendilerine yarayacağını düşünenler kendi bindikleri gemiyi yakıyorlar. Gün gelecek söz bitecek. Sözün bittiği yere gelmek istemiyoruz. Bize oy vermiş, desteklemiş, duası gönlü bizimle olmuş her kardeşimizin bize emaneti çözümün yolunu açmaktır. Bu emanet bizde oldukça cesaretli davranarak, halkın ölümüne izin vermeyeceğiz. Bütün yoldaşlarım arkadaşlarımla birlikte siyasi çözüm için uğraşacağız” diye konuştu.

Kutlamalara yerel kıyafetlerle katılan Yasir Ararat, Nevruz’dan beklentilerini ”Nevruz bahardır, güllerin açtığı bülbüllerin öttüğü zamandır. Artık Kürtlerin de bülbül gibi ötme zamanı gelmiştir. Artık Kürtler ve Kürdistan başaracaktır, Kürdistan özgür olacaktır” cümleleriyle anlattı.

Mehmet Bilmez ise Nevruz’un barışa vesile olmasını dileyerek ”Artık bu kan dursun. Beklentim bu savaşın biran önce bitmesidir. Bunun için de Kürt halkının tamamının Nevruz’a sahip çıkması gerekir, bunu onlardan bekliyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kutlamalar eğlencelerle devam etti. Kutlamaların ardından dağılan bir grup ile polis arasında gerginlik yaşandı. Polisin bir kişiyi gözaltına almak istemesi üzerine başlayan gerginlik, polisin biber gazıyla müdahale etmesiyle son buldu.

Nevruz Alanından Çözüm Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG