Erişilebilirlik

Nevada’da Clinton Güney Carolina’da Trump


Eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Demokrat Parti’nin Nevada eyaletinde yapılan önseçimlerini kazandı. Clinton eyalet oylarının yüzde 52’sini alırken, rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders, yüzde 48 oy topladı.

Uzmanlar, bu galibiyetin Clinton’u ulusal düzeyde, Demokrat Parti’nin en kuvvetli başkan adayı haline getirdiğine, Sanders’ın da genç nüfusun ötesinde diğer Demokrat Partili seçmen gruplarına da odaklanması gerektiğine işaret ediyor.

Nevada’da Clinton Güney Carolina’da Trump
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Cumhuriyetçi Parti’nin Güney Carolina’da düzenlediği önseçimleriyse yüzde 34 oyla, milyarder emlakçı Donald Trump aldı. Florida Senatörü Marco Rubio ve Texas Senatörü Ted Cruz, yüzde 22’yle ikinciliği paylaştı.

Trump yarışın tartışmasız lideri

Donald Trump, iki hafta önce New Hampshire önseçimlerini kazanmasının ardından Güney Carolina’yı da alınca, parti adayları arasında tartışmasız lider haline geldi. Spartanburg kentinde coşkulu bir konuşma yapan Trump, diğer adayları kutladı.

Önceki konuşmalarındaki benzer temaları kullanan Trump, Başkan seçilmesi durumunda Amerika’nın tekrar kazanacağını iddia etti. Meksika sınırı boyunca kurduracağı duvarı bu ülkenin hükümetine ödeteceğini söyleyen milyarder emlakçı, ticaret fazlasına sahip olan Çin’i eleştirdi.

Cumhuriyetçi adayların bir sonraki önseçimi salı günü Nevada eyaletinde olacak. Güney Carolina’nın seçmenlerinin üçte birini savaş muharibi askerler oluşturuyor. Cumhuriyetçi adaylar arasında savaş muhariplerinin en fazla desteğine sahip aday da Donald Trump.

Jeb Bush çekildi, Rubio ve Cruz ikincilik mücadelesi veriyor

Cumhuriyetçilerin Güney Carolina önseçimlerinde Ohio Valisi John Kasich’in ardından dördüncü gelen eski Florida Valisi Jeb Bush, yarıştan çekildiğini açıkladı. Babası dört, ağabeyi ise sekiz yıl başkanlık yapan Jeb Bush, adaylığını ilk koyduğunda kendisinden fazlasıyla başarı bekleniyordu.

Trump’ın ardından ikinciliği Florida Senatörü Marco Rubio ve Texas Senatörü Ted Cruz paylaştı. Trump’ı kutlayan Rubio, şimdi Cumhuriyetçiler’in yarışının üç kişiye indiğini savundu. Rubio, Güney Carolina eyalet valisi Nikki Haley’in de desteğini aldı.

Ted Cruz ise, yarıştan çekilen Jeb Bush’u centilmen bir yarış sergilediği için kutladı, rakibi Donald Trump’a imada bulunarak, “Bush rakip adaylara hakaretler savurmadan yarışı götürdü” diye konuştu.

Ted Cruz dün ayrıca dün Güney Carolina’daki kampanyasını yarıda keserek Washington’a geldi ve geçen hafta ölen ABD Anayasa Mahkemesi yargıçlarından Antonin Scalia’nın cenazesine katıldı.

“Bu seçimler Anayasa Mahkemesi referandumu olacak” diyen Texaslı dindar aday, “Hillary Clinton, Bernie Sanders ya da öne çıkacak herhangi bir Sosyalist adayı karşılaşmaya hazır olduğunu” söyledi. Anayasa Mahkemesi yargıçlarını başkanlar atıyor, ancak Cumhuriyetçiler, mahkeme dengesini liberallerin lehine çevirmemesi için Demokrat Partili Başkan Barack Obama’nın bu atamayı yapmasına karşı çıkıyor. Senato’yu kontrol eden Cumhuriyetçi Parti’nin görev süresi sona erinceye kadar Obama’nın Anayasa Mahkemesi’ne yeni atama yapmasını engellemesi bekleniyor.

Clinton çekirdek desteğini hala koruyor

Nevada’daki önseçimleri kazandıktan sonra zafer konuşması yapan Hillary Clinton, başarısından hiç kuşku duymadığını açıkladı. Zorlu yarış için rakibi Sanders’ı kutlayan Clinton, destekçilerine teşekkür etti.

Yarışta ikinci gelen Sanders ise cesaretini yitirmişe benzemiyor. 1 Mart’ta 11 eyalette önseçimlerin yapılacağı Süper Salı’ya hazırlandığını söyleyen Sanders, arkasına yeterli ivme aldığını savundu. Sanders konuşmasında seçmenlerine teşekkür ederken, Clinton’u zaferinden dolayı kutladı.

Nevada etnik olarak oldukça karışık bir yapıya sahip olmasından dolayı hem Clinton, hem de Sanders için sınav niteliği taşıyor. Seçmenler arasında yapılan son araştırma, Latin kökenlilerin Sanders, siyahların ise Clinton için oy kullandığını gösteriyor. Adaylar bir sonraki sınavlarını gelecek cumartesi Güney Carolina’da verecek. Clinton bu eyalette de güçlü görünüyor.

Hillary Clinton Iowa önseçimlerini kıl payı farkla, Bernie Sanders ise New Hampshire seçimlerini büyük farkla kazanmıştı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG