Erişilebilirlik

Netanyahu'nun Washington Ziyareti Tartışılıyor


Netanyahu'nun Washington Ziyareti Tartışılıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Kongre’de yapacağı konuşmayı boykot edecek Demokratlar’ın sayısı artıyor. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’in İsrail liderini Beyaz Saray’a danışmadan İran ile sürdürülen nükleer görüşmeler konusunda konuşma yapmaya davet etmesi Washington'u karıştırdı

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner protokolu bozma ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu İran’la nükleer görüşmeler konusunda konuşma yapmaya davet etme kararını savunurken böyle konuştu: “Kongre bu konuda kendi başına karar verebilir. Kimsenin işine karıştığımı sanmıyorum.”

Başkan Obama konuşmanın Amerika-İsrail ilişkilerini gerginleştireceğini belirtirken Demokrat Kongre üyelerini İsrail ve Obama Yönetimi arasında tercih yapmaya zorlamasından kaygı duyduğunu söyledi: “Bu İşci Partisiyle Demokrat Parti ya da Likud ile Cumhuriyetçi Parti arasındaki dostluğa dayanan bir ilişki değildir. Bu partilerin ötesine geçen Amerika-İsrail ilişkisidir.”

Netanyahu’nun 7 Mart’ta yapacağı konuşma İsrail seçimlerinden iki hafta öncesine rastlıyor. Bazıları konuşmayı Netahyahu’ya İran konusunda sert görünme fırsatı verererek yeniden seçilme şansını arttıracak siyasi bir adım olarak görüyor.Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Demakrat Nancy Pelosi de bunlardan biri: “Bazı sadık İsrail destekçileri beni arayıp konuşmanın zamanlamasını çok çirkin bulduklarını söylediler. Kongre İsrail ve Amerika’da siyasi amaçlar için kullanılacak dediler. Bunu diyenler Netanyahu yanlıları.”

Ancak muhafazakar Yahudi kuruluşları ve muhafazakar Kongre üyeleri farklı düşünüyor. Dış İlişkiler Konseyi uzmanı Elliott Abrams da bunlardan biri: “İran tarafından tehdit edilen ülke İsrail. İranlılar Amerika’yı haritadan silmekle tehdit etmiyor. Bu nedenle bir İsrail başbakanı İran konusunda adım atmaya hazırlanan Kongre’de konuşma fırsatı bulursa, bu çok önemli değil deyip daveti reddedemez.”

Konuşma zaten gergin olan Obama-Netanyahu ilişkisini daha da gerdi. J Street adlı liberal Amerikan Yahudi kuruluşunda görevli Alan Eisner şu yorumda bulundu: “Netanyahu’nun kafasından ne geçtiğini bilemem. Ama bunun tek mantıklı izahı, Netanyahu’nun Beyaz Saray’dan ve Obama’dan umudu kestiği ve Kongre’deki Cumhuriyetçiler’den destek arama kararı verdiğidir.”

Elliott Abrams, “İşler çok kötü gitti. Bence bu bir talihsizlik. Ama büyütmememiz gerekir. Çünkü bu Obama ile Netanyahu arasında bir sorun. İsrail ve Amerika arasında değil,” şeklinde konuştu.

Amerika ve İsrail’de Netanyahu’ya konuşmayı iptal etmesi için yapılan çağrılar giderek artıyor. Ancak Netanyahu Kongre’de konuşmaktan vazgeçmeyeceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG