Erişilebilirlik

Netanyahu Kongre'de Konuştu


Demokrat Partililer’in Netanyahu’nun Kongredeki konuşma sırasında salonu terk ederek protesto etme çağrısı, Amerika’nın İsrail’e yaklaşımının değişebileceğinin bir işareti olarak görülüyor

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Cumhuriyetçi Parti’nin daveti üzerine Kongre’de konuşması, Washington’da önemli bir tartışma konusu. Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’ın Netanyahu’nun Cumhuriyetçi Parti’nin davetini kabul etme kararını sert bir dille eleştirmesi, Amerika ve Ortadoğu’daki en yakın müttefiki İsrail arasındaki ilişkiler konusunda bazı kuşkulara neden oldu.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’in bir televizyon programında sarfettiği sözler, Netanyahu’nun Kongre’de yapacağı konuşmaya yönelik en sert eleştiriydi: ”Her iki tarafta da partizanlığın arttığını görüyoruz. Bu sadece talihsizlik değil, aynı zamanda Amerika-İsrail ilişkilerine zarar veren bir durum.”

Sorun, davetin, Başkan Obama’nın Kongre’deki Cumhuriyetçi Partili rakiplerinden gelmesinden ve Netahyahu’nun Obama’yla görüşmeyecek olmasından kaynaklanıyor.

Susan Rice’ın sözlerinin arkasında duran Beyaz Saray yetkilileri, İsrail’le ilişkilerin iç siyaset konularının ötesine geçmesi gerektiğini savunuyor.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, ”Amerika ve İsrail arasındaki ilişkilerin siyasi partiler arasındaki ilişkilere indirgenmemesi gerekir. Amerika geleneksel olarak bu noktaya büyük özen gösterir” şeklinde konuştu.

Rice, Obama Yönetimi’nin yaşadığı hayal kırıklığını ve kimilerine göre Amerika-İsrail ilişkilerinin geçirdiği en gergin ve kötü dönemle ilgili görüşlerini en açık şekilde dile getirdi.

Başkan Obama’nın İran’la müzakere yapma isteği, İsrail’le yaşanan gerginliğin nedenlerinden biri. Ancak iki liderin iyi geçinemediği yıllardır biliniyor.

Bazılarına göre iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulması mümkün değil. Örneğin Başkan Obama, Gazze’den gelen roketlere karşı koruma sağlayan Demir Kubbe savunma sistemi için fonlar dahil, İsrail’e askeri yardımların sürmesine ilişkin yasayı imzaladı.

Dışişleri Bakanlığı eski yetkililerinden Aaron David Miller, şu anda yaşanan sorunları mevcut şartların yarattığı zorluklara bağlıyor: ”Netanyahu ve Obama arasındaki kişisel ilişkiler, ucuz dizi filmleri andırıyor. Amerika ve İran’ın müzakere masasına oturacak olması ve buna bağlı olarak hem Amerika’nın hem de İsrail’in giderek hassaslaşması, Cumhuriyetçi Parti’nin Obama döneminde ilk kez Kongre’yi ele geçirmesi ve İsrail’deki seçimlerin yaklaşıyor olması bu gerginliği arttırıyor.”

İki parti de geçmişte İsrail’e destek veriyordu. Ancak Demokrat Partililer’in Netanyahu’nun 3 Mart’ta yapacağı konuşmayı salonu terk ederek protesto etme çağrısı, Amerika’nın İsrail’e yaklaşımının değişebileceğinin bir işareti olarak görülüyor.

Daha önceki yıllarda İsrail yanlısı en büyük lobi olan AIPAC’in yıllık toplantılarına katılıp konuşma yapan Başkan Obama, bu kez toplantılara Amerika’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Samantha Powers ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’ı gönderdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG