Erişilebilirlik

Netanyahu "İran'ın Nükleer Silah için Altı Ayı Var"


İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu İran’ın altı-yedi ay içinde nükleer silah geliştirme yeteneğine sahip olacağı uyarısında bulunarak Başkan Obama’yı Tahran’a yeniden “kırmızı hat” çekmeye çağırdı.

Amerikan kamuoyuna seslenen Netanyahu, ABD televizyonlarıyla yaptığı söyleşilerde İran’ın 2013 yılının ortasına kadar nükleer silah için gerekli zenginleştirilmiş uranyumun yüzde 90’ına ulaşmış olacağını önesürdü.
İsrail başbakanı Amerika’yı Tahran’a geçmemesi gereken çizgileri açıkça belirterek aksi halde askeri müdahaleyle karşılaşacağını bildirmesini istedi.
Netanyahu, Amerika’nın çok geç kalmadan kırmızı hat çekmesi gerektiğini, böyle bir hattın İran’ın nükleer tesislerine saldırı olasılığını azaltacağını söyledi.
Başkan Obama askeri seçeneğin masada olduğunu söylemekle birlikte kırmızı hat çekmeyi reddediyor.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, geçenlerde İran nükleer silah yapmaya karar verirse, Amerika’nın bunu durdurmak için bir yıl zamanı olduğunu açıkladı.
CBS televizyonunu sorularını yanıtlayan Panetta, İran üzerinde oldukça iyi istihbarata sahip olduklarını, Tahran’ın böyle bir karar alması halinde bundan haberdar olacaklarını söyledi.
Panetta, Amerika’nın İran’ın nükleer silah geliştirmesini önleyecek güce sahip olduğunu da vurguladı.

İran’ın nükleer programıyla ilgili uyuşmazlık Obama ile Netanyahu arasındaki ilişkileri gerginleştirmiş bulunuyor.
Başkan Obama bu ay sonu New York’ta BM toplantıları sırasında Netanyu ile görüşmeyeceğini açıkladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG