Erişilebilirlik

Netanyahu İran'a Karşı Kırmızı Çizgi İstedi


İsrail Başbakanı Başkan Obama ile yeniden görüşecek
İsrail Başbakanı Başkan Obama ile yeniden görüşecek
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, uluslararası topluluğu İran’ın nükleer faaliyetlerine karşı “açık bir kırmızı çizgi” çekmeye çağırarak Tahran’ı nükleer silah geliştirmekten vazgeçmeye ikna edemediğini açıkladı.

Bakanlar kurulunda konuşan Netanyahu, İran’ın böyle bir kırmızı çizgi ve açık bir kararlılık görmedikçe nükleer programına devam edeceğini vurguladı.

Uluslararası topluluğu kırmızı çizgi çekmemekle suçlayan Netanyahu konuşmasında Başkan Obama’nın adını vermedi ancak İsrailli yetkililer ABD başkanından daha sert bir açıklama ve askeri eylemden sözetmesini beklediklerini bildiriyor.
Netanyahu ile ilişkileri soğuk olan Obama, İran’ın nükleer silah geliştirmesine izin vermeyeceğini askeri dahil tüm seçeneklerin masada olduğunu söylüyor.
Bazı İsrailli yetkililer Obama’nın açıklamasını çok belirsiz buluyor ve İran’ın Obama’nın sözlerini ciddiye almadığını savunuyor.

Netanyahu, son BM raporunun öteden beri savunduğu” ekonomik yaptırımların etkili olduğu ancak nükleer programından caydıramadığı “yolundaki görüşünü doğruladığını söyledi.
BM raporunda İran’ın Mayıs ayından beri yeraltı nükleer tesisindeki santrfüjlerin sayısını iki katına çıkarttığı belirtilmişti.
Netanyahu İran’ın yarattığı tehlikeyi bu ayki BM Genel Kurulu toplantısında gündeme getireceğini ayrıca Obama ile de görüşeceğini söyledi.

Üst düzeyde bir İsrailli yetkili, Reuters ajansına yaptığı açıklamada Netanyahu’nun Amerika’dan İran urayum zenginleştirme çalışmalarını durdurmazsa askeri müdahaleye başvuracağı konusunda kesin söz beklediğini belirtti. Yetkili ancak böyle bir söz verilirse İsrail’in tekbaşına askeri müdahaleden kaçınacağını söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey Cuma günü İngiliz “Guardian” gazetesine verdiği demeçte İsrail İran’a saldırırsa Amerika’nın karışmayacağını belirtti. General Dempsey”İsrail böyle bir şey yapmayı seçerse ortak olmak istemem” şeklinde konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG