Erişilebilirlik

Netanyahu BM Genel Sekreteri Ban'la Görüşüyor


Dün Beyaz Saray'da Başkan Barack Obama ile görüşen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bugün de New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'la biraraya geliyor

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bugün New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la biraraya geliyor. Görüşmede, Ortadoğu barışı ele alınacak.

Netanyahu dün de Başkan Barack Obama ile görüşmüştü. Beyaz Saray’da biraraya gelen iki lider İsrail’le Filistinliler arasında yürütülen dolaylı görüşmelerin ‘doğrudan diyalog’ sürecine dönüştürülmesine ilişkin taahhütlerini yineledi. Başkan, Başbakan Netanyahu’nun Filistinlilerle görüşme konusunda ciddi kararlılık gösterdiğini belirtti.

İki lider, ülkeleri arasında anlaşmazlık iddialarını da reddetti.

Netanyahu Washington’u en son Mart ayında ziyaret etmişti.

Bu ziyaretten kısa süre önce İsrail Doğu Kudüs’te 1600 yeni konut inşa edeceğini duyurmuştu. Amerikalı yetkililer İsrail’in bu kararını eleştirince iki ülke arasında gerginlik doğmuştu.

Netanyahu bu gerginliği gidermek üzere 1 Haziran’da Amerika’yı ziyaret etmeyi planlıyordu. Ancak 31 Mayıs günü Gazze’ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine İsrail komandolarının düzenlediği baskın üzerine Netanyahu, bu ziyareti iptal etti.

Başkan Barack Obama ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu arasındaki görüşmenin ertesinde İsrail, Ortadoğu barış süreci konusunda iyimser olduğunu bildirdi. Ancak aynı iyimserlik Filistin tarafında görülmedi.

İsrail, Başkan Obama ve Başbakan Netanyahu arasındaki zirvenin ‘başarılı geçtiğini’ savundu. İki ülke arasında yeni Yahudi yerleşim inşaatları yüzünden bir yılı aşkın bir süredir ilişkilerin gerilmesinin ardından, iki lider de bu gerginliği çözecek adımlar attı ve ikili ilişkilerin yolunda olduğunu açıkladı.

İsrail, Filistinlilerle iki ay sürecek dolaylı görüşmelerin ardından doğrudan görüşmelere geçmek istiyor. Obama buna destek verdi. İsrail Cumhurbaşkanı Simon Perez de kararın doğru yönde atılmış bir adım olduğunu söyledi.

Peres uzun süren durgunluğun ardından barış sürecinin hız kazanmaya başlamasına destek verdi.

İsrail, Filistinlilerle aralarındaki en büyük sorunların doğrudan görüşmeler yoluyla çözümlenebileceğini savunuyor. Bu sorunlar arasında Kudüs’ün statüsü ve kurulacak Filistin devletinin sınırları yer alıyor. Filistinliler Doğu Kudüs’ü kuracakları devletin başkenti yapmak istiyor, İsrail ise Kudüs’ün tamamının kendi idaresinde kalmasında ısrar ediyor.

Filistinli başgörüşmeci Saib Erekat, İsrail Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da yerleşim inşaatlarını sürdürdüğü bir sırada, doğrudan görüşmelere başlamanın erken olacağı görüşünde.

Erekat, doğrudan görüşmeleri başlatmanın gerçekte yine İsrail Başbakanı Netanyahu’ya bağlı olduğununu söylüyor. Filistinli başgörüşmeci, “Eğer Netanyahu inşaatları durdurursa, biz de doğrudan görüşmelere başlarız,” diyor.

Filistinliler, İsrail’in inşaatları yalnızca askıya almış olmasını yeterli bulmuyor. Sonuçta bu karar uyarınca inşaatlar Eylül ayında yeniden başlayacak. Başbakan Netanyahu ise bu ertelemeyi uzatmaması yönünde hükümetinin şahin politikacıları tarafından büyük baskı görüyor.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG