Erişilebilirlik

Netanyahu: 'Avrupa Kendinden Utanmalı'


İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Avrupa Birliği’nin Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim birimlerinde üretilen malların etiketlenmesine ilişkin yeni uygulamalar getirme kararını eleştirdi. Avrupa Birliği’nin aldığı karara göre İsrailli imalatçılar, Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim birimlerinde ürettikleri malların etiketlerinde bunu belirtmek durumunda. Öte yandan Filistinliler, ölümünün 11’inci yıldönümünde Yaser Arafat’ı andı.

Avrupa Birliği’nin getirdiği yeni kurallar, 1967 Arap-İsrail Savaşı sonrasında İsrail’in ele geçirdiği Filistin topraklarında kurulan Yahudi firmalarının ürettiği ürünleri kapsıyor. Avrupa Birliği’ne göre amaç, Avrupa’da satılan mallara ilişkin mevcut kurallara açıklık getirmek. Ancak İsrail, kararı Yahudi karşıtlığı olarak tanımlıyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, “Avrupa kendinden utanmalı. Bir yandan köşeye sıkışmış şekilde terör dalgasıyla mücadele etmeye çalışan Avrupa, tüm dünyada devam eden yüzlerce bölgesel anlaşmazlık arasında sadece İsrail’e odaklanmayı tercih etti. Avrupa Birliği İsrail ekonomisine zarar veremeyecek. Bu engel karşı koyacak kadar güçlüyüz,” diye konuştu.

Avrupa Birliği-İsrail ilişkilerinin, Avrupa’nın İsrail’in Filistinliler’e yönelik tavrını eleştirmesi nedeniyle son yıllarda soğuduğu gözleniyor. ‘Boykot, Tecrit ve Yaptırım’ adını taşıyan ve Filistin işgalini sona erdirmesi için İsrail’e baskı yapılmasını amaçlayan küresel hareket, siyasi liderler tarafından kınansa da Avrupa’daki akademik çevreler arasında ivme kazanıyor.

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, “İsrail, Ortadoğu’daki tek demokrasi. Bu nedenle İsrail’e karşı yaptırım uygulanması, İsrail’in dışlanması ya da boykot edilmesi çağrılarını son derece saçma buluyorum,” diyerek Avrupa Birliği'nin kararını eleştirdi.

Ancak işgal altındaki topraklarda Yahudi yerleşim birimleri oluşturulması, bölgede kalıcı barış sağlanmasının önündeki en büyük engellerden biri olarak görülüyor. Yaser Arafat’ın 11’inci ölüm yıldönümü, Filistinli liderin hayatta olduğu zamandan bu yana ne kadar az gelişme kaydedildiğinin bir göstergesi.

Arafat, Fransa’da beyin kanaması geçirerek yaşamını yitirmişti. Ancak birçok Filistinli’ye göre Arafat, İsrail tarafından öldürüldü.

Filistinli bir aktivist olan Abdullah Eburahman, “İşgali reddediyoruz ve işgale karşı tüm gücümüzde savaşıyoruz. İşgal sona erinceye kadar Arafat’ın izinden yürüyeceğiz,”diye konuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG