Erişilebilirlik

‘Ateşkes Olsa da Tüneller Yok Edilecek’


İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bir ateşkes olsun ya da olmasın militanların sınır geçişleri için kullandıkları tüm tünellerin imha edileceğini açıkladı.

Netanyahu, bakanlar kurulu toplantısında, Gazze’deki askeri operasyonun temel hedefini tamamlamasına izin vermeyen hiçbir ateşkes önerisini kabul etmeyeceğini söyledi.

İsrail ordusundan bir yetkili de Hamas tarafından kullanılan tünellerin tamamının imha edilmesine birkaç gün kaldığını söyledi.

Ordu, 16 bin yedeği de askere çağırdı. 24 gün önce hava saldırılarıyla başlayan operasyon karadan da devam ediyor. İsrail, 8 Temmuz’da Hamas militanlarının Gazze’den İsrail topraklarına roket saldırısında bulunması üzerine askeri operasyonu başlattı. Operasyonun başlamasından buyana 1.300’ü aşkın Filistinli ile 56 İsrail askeri öldü.

İsrail olası bir ateşkes için Mısır’a bir heyet gönderdi. Ancak, uluslararası toplumun kalıcı ateşkes sağlama çabaları sonuçsuz kaldı.

Çatışmalar bugün de devam ederken, Birleşmiş Milletler, 15 bin Filistinli’nin Gazze’deki kamplarına sığındığını açıkladı. Şu anda toplam 220 bin Filistinli bu kamplarda kalıyor. BM krizin başlamasından sonra bu rakamın dörtte bir oranında az olacağını tahmin ediyordu.

Bu arada Amerika Savunma Bakanlığı, dün İsrail’e mühimmat satışı yapılacağını açıkladı. Pentagon Sözcüsü, satışın, Amerika’nın İsrail’in güvenliğini sağlanma taahhüdünün bir parçası olduğunu söyledi.

Satış kararının açıklanmasından birkaç saat önce Beyaz Saray, Gazze’de BM’nin sığınak olarak kullandığı bir okulun bombalanmasını kınadı. Olayda en az 15 kişi öldü, 100’den fazla kişi de yaralandı.

Beyaz Saray, bombalamadan dolayı kimseyi suçlamazken, BM yetkilileri İsrail’i sorumlu tutuyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, saldırıyı kınadı ve “uyuyan çocuklara saldırmaktan daha utanç verici bir durum” olamayacağını söyledi.

İsrail ise okulun yakınlarından fırlatılan bir rokete karşılık verdiğini söyledi. İsrail hükümeti, Hamas’ın çocuklar da dahil Filistinli sivilleri kalkan olarak kullanmakla suçluyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG