Erişilebilirlik

Nepal Depremin Yaralarını Sarmaya Devam Ediyor


Antik başkent Bhaktapur’da geçen yıl yaşanan depremin izleri, hala yapılacak çok çalışma olduğunu gösteriyor. 2015’teki felakette 8 binden fazla Nepalli ölürken, yüzbinlercesi de sığınma evlerinde hükümete muhtaç hale geldi. Ancak bölgenin yeniden inşası henüz gerçekleşmedi. Felaketten etkilenen birçok kişi günlük yaşamını sürdürmekte zorlanıyor.

Hediyelik eşya satan Mithu isimli bir depremzede, “Açıkçası hiçbir şeyim yok. Evim depremde yok oldu. İşe geliyorum, müşteri yok. Yabancılar bana ufak bir baraka yaptı. Orada yaşıyorum. İki kızımı evlendirdim. Kimsem yok” diye konuştu.

Muhalefet, iç siyasi çekişmelerin ve liderlik eksikliğinin, kriz sonrası yardımın gecikmesine neden olduğunu söylüyor.

Nepal Depremin Yaralarını Sarmaya Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Demokrasi Kaynakları Merkezi Direktörü Sudip Pokharel, hükümetin etkilenen hane başına 2 bin dolar verileceği yönündeki sözünün gecikmesinin de mağduriyeti arttırdığını belirtiyor. Pokharel, " Halk öfkeli. Evlerini, ailelerini kaybettiler. Ancak kararsızlık ve geleceğin ne olacağı konusundaki belirsizlik karşısında ne yapabilirler? İyi veya kötü, bu konuda yol gösteren olmadı” dedi.

Ancak yeni yılla birlikte umutlar arttı. Hindistan’la sınır açıldı ve Ulusal Yeniden İnşa Dairesi çalışmalara başlıyor. Bahar bayramına katılanların beklentileri yüksek.

Bunlardan biri de Dipesh Shrestha. Shrestha, “Geçmişte olanlar bizi etkilemeyecek. Hala aynı umutlara sahibiz. İş ve refah arıyoruz. Birbirimizi seviyor ve her Nepalli’yi, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar buraya davet ediyoruz ki umudumuzu kaybetmeyelim” diye umutlu olmaları gerektiğini söyledi.

Hükümet uzun süredir beklenen yeniden imar çalışmalarına başlamaya hazırlanırken, en çok etkilenen alanlarda belirsizlik sürüyor. Halk, pratik çözümler bekliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG