Erişilebilirlik

Neonaziler Belediye Başkanını İstifa Ettirdi


Son zamanlarda göçmen ve mülteci karşıtı dalgayla karşı karşıya kalan Almanya’da aşırı sağcıların vatandaşların bir bölümünü sokağa dökerek bir belediye başkanına diz çöktürmesi konuya yeni bir boyut getiren bir durum.
Son zamanlarda göçmen ve mülteci karşıtı dalgayla karşı karşıya kalan Almanya’da aşırı sağcıların vatandaşların bir bölümünü sokağa dökerek bir belediye başkanına diz çöktürmesi konuya yeni bir boyut getiren bir durum.

Saksonya Anhalt eyaletindeki Tröglitz kentinde Belediye Başkanı Markus Nierth'in aşırı sağcılardan gelen tehdit üzerine görevinden istifa etmesi Almanya’da geniş yankı uyandırdı. Son zamanlarda göçmen ve mülteci karşıtı dalgayla karşı karşıya kalan Almanya’da aşırı sağcıların vatandaşların bir bölümünü sokağa dökerek bir belediye başkanına diz çöktürmesi konuya yeni bir boyut getiren bir durum.

Söz konusu istifa ülkenin doğusunda bulunan Tröglitz’in Belediye Başkanı Nierth’in kente yaklaşık 50 mültecinin yerleştirileceğini açıklamasından sonra yaşanan olayların bir sonucu.

Başbakan Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik CDU tarafından bağımsız olarak belediye başkanlığına aday gösterilip seçilen Markus Nierth, Tröglitz’in mültecilere ev sahipliği yapmaya hazırlandığını duyurduktan sonra, Neonazi ve aşırı sağcı gruplardan telefon ve internet üzerinden tehdit edilmeye başlandı. Ardından ırkçı NPD partisi Belediye Başkanının evi önünde gösteri yapacağını açıkladı, polis de ‘gösteri özgürlüğü’ adı altında buna izin verdi. Nierth bunun üzerine, ailesinin güvenliğini neden göstererek istifa etti ve yetkili birimlerin ve siyasi parti temsilcilerinin kendini yalnız bıraktığını açıkladı. İstifa ettikten sonra ise Berlin’deki parti merkezlerinden yapılan açıklamalarda olay ırkçı hareketin ne kadar güçlendiğinin işareti olarak yorumlandı ve Nierth‘in istifasını geri almasını istendi. Nierth ise istifadan vazgeçme çağrılarını reddetti.

Öte yandan Almanya’da aşırı sağcı Neonazi örgütlenmenin merkezlerinden biri haline gelen Dortmund kentinde aşırı sağcı oluşumlar konusunda uzman gazeteci Marcus Arndt saldırıya uğradı. Emniyet yetkilileri, daha önce internet üzerinden tehdit edilen ve hakkında sosyal medyada ‚öldü‘ şeklinde yazılar yayınlanan Arndt’ın “Rechte” adlı Neonazi gruba üye olduğu tahmin edilen kişiler tarafından dövüldüğünden yola çıkıyor.

Dortmund Belediye Meclisi Başkan Vekili Sosyal Demokrat Parti SPD’den Volkan Baran, son yaşanan gelişmelerin çok tedirgin edici olduğunu belirtiyor veözellikle Tröglitz’in Belediye Başkanı Nierth’in istifa etmek zorunda kalmasını demokrasi açısından kabul edilemez bir boyut olarak tanımlıyor.

Volkan Baran kendine yönelik tehditler olduğunu da anlatıyor, ancak buna rağmen aşırı sağcı ve ırkçı gruplara karşı pes etmeyi düşünmediğini belirtiyor.

Almanya’da ırkçı ve yabancı düşmanı eylemlerde son aylarda büyük bir artış yaşanıyor. Irkçı gruplar kendilerine “Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar” adını koyan Pegida hareketinin ortaya çıkmasıyla yeni bir ivme kazanırken, kayıtlara göre sadece mülteci yurtlarına son 12 ayda en az 150 saldırı düzenlendi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG