Erişilebilirlik

Neden Avrupa'ya Gidiyorlar?


Türkiye sınırındaki mülteci kamplarında yaşayanlar, kamplara yeni gelenlerin zaman kaybetmeksizin şanslarını Avrupa'da denemek istediğini söylüyor. Ancak 11 yaşındaki Meryem gibi bu kamp sakinleri yıllarca yaşadıkları savaş ortamından sonra kamptaki küçük rahatlıkları tercih ettiklerini anlatıyor.
Türkiye sınırındaki mülteci kamplarında yaşayanlar, kamplara yeni gelenlerin zaman kaybetmeksizin şanslarını Avrupa'da denemek istediğini söylüyor. Ancak 11 yaşındaki Meryem gibi bu kamp sakinleri yıllarca yaşadıkları savaş ortamından sonra kamptaki küçük rahatlıkları tercih ettiklerini anlatıyor.

Suriye sınırından Türkiye’ye her gün çok sayıda mülteci kaçak giriş yapıyor. 36 yaşındaki mülteci Mustafa, giriş yapan çok az kişinin hemen yakındaki kampta kayıt yaptırdığını söylüyor.

“Sınırdan hemen en yakındaki otobüs terminaline gidiyorlar” diyen Mustafa, oradan da otobüslerle sahil kasabalarına gidip, Yunanistan’a gidecek bir tekne bulmayı amaçladıklarını söylüyor. Mustafa “Kampların durumu çok kötü” diyor.

Savaşlardan ve yoksulluktan kaçan çok sayıda insan Afrika ve Ortadoğu’dan kaçak olarak Avrupa’ya girmeye çalışıyor. Bu sayı son yıllarda yüzbinleri buldu.

Son günlerde Avrupa Birliği üyesi devletler göçmenlik kısıtlamalarını yumuşattı ve daha fazla mülteci alacaklarını bildirdi. Politikadaki değişikliği Bodrum’da sahile vuran cesedi bulunan Kobanili Alan Kurdi’nin cesedinin fotoğrafları sağladı. Almanya bu yıl 800 bin mülteci alacağını bildirdi, diğer ülkeler de benzer kararlar almaya başladı.

Son olarak İngiltere de binlerce kişiyi kabul edeceğini bildirdi. Bu yıl yalnızca 1500 kişiyi alan Amerika’ysa dikkatleri üzerine toplamış durumda.

Mülteciler derme çatma teknelerle denizleri aşarak, çölleri yürüyerek, bir dizi korku dolu maceraları kapsayan bitmeyen yolculukları göze almak durumunda.

Uluslararası Göç Örgütü’ne göre geçen yıl Akdeniz’i bu teknelerle geçmeye çalışan 2 bin 500’den fazla mülteci öldü. Avrupa devletlerini eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Akdeniz’in mülteci mezarlığına döndüğünü” söylemişti.

Ancak hem ülkelerindeki savaştan, hem de Lübnan, Ürdün ve Türkiye’deki bakımsız mülteci kamplarından bunalan Suriyeliler’den bazıları denizde ölmeyi tercih ediyor.

Ürdün’de bulunduğu bir kamptan Türkiye’ye yola çıkmaya hazırlanan bir Suriyeli mülteci, arkadaşlarına yazdığı bir WhatsApp mesajında “Biz her gün yüzlerce kez ölüyoruz” diye yazdı. Üç yıldır kampta yaşadığını söyleyen mülteci, korkuyla yaşamaktan bıktığını söyledi.

Kış yine yaklaşırken, Suriye’den ve mülteci kamplarından kaçışların sayısı artmış durumda. Kış yaklaşmadan yolculuklarını daha sorunsuz geçirmek istiyorlar.

Türkiye’nin Suriye sınırında yaşayanlar da çatışmaların sıcaklığını hissedebiliyor. Çok sayıda kişi geceleri çatışma ve patlama sesleriyle uyumak zorunda. Mustafa’nın anlattıklarına göre, yakın bir zamanda IŞİD’i hedef alan bir hava saldırısında meydana gelen bir patlama, sınırın öte yanındaki mülteci kampında bulunan teneke barınakları yerlerinden beş santimetre kaydırmış.

Mustafa kamptaki yaşamın da oldukça kısıtlı olduğunu söylüyor. Mülteciler her ay aldıkları 20 dolar yardım, tıbbi bakım ve başlarında bir çatı karşılığında özgürlüklerinden oluyor. Eğer kamp sakinleri kampı izin almadan terk ederlerse kamp dışına sürülebiliyor ve yardım alamıyorlar.

Ancak kamptaki yardımları beğenmeyip Avrupa’ya gitmek için hayatlarını tehlikeye atanları da yadırgayan kamp sakinleri var. İki çocuklu bir Suriyeli anne, bir yıl öncesine kadar Halep’te bir köyde yaşadığını, ama bombalar altında yaşamaya üç yıl tahammül edebildiğini belirtiyor.

Anne, “Neden gidiyorlar anlamıyorum, Kamp o kadar kötü değil. Su da var, elektrik de” diyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG