Erişilebilirlik

Navigasyon Cihazları Trafik Sıkışıklığını Önleyebilir mi?


Navigasyon Cihazları Trafik Sıkışıklığını Önleyebilir mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
Dünyanın birçok şehrinde çalışanlar günlerinin önemli bir kısmını trafikte geçiriyor. Amerika’da da Los Angeles ve San Francisco trafiğin ciddi bir sorun olduğu yerlerin başında geliyor. Texas A&M Üniversitesi’nin Ulaşım Enstitüsü’nün araştırmasına göre başkent Washington trafik sorununun en ağır olduğu yer. Bazı sürücüler trafikten sıkışıklığından kaçmak için navigasyon cihazları kullanıyor. Amerika’nın Sesi Los Angeles muhabiri Elizabeth Lee’ye göre yeni bir navigasyon teknolojisi yakında, sürücülere, daha evden çıkmadan gidecekleri yere ulaşmak için hızlı yol alternatifleri sunabilir.

Los Angeles’ta bir sürücü yılda ortalama 61 saatini sıkışan trafikte bekleyerek geçiriyor.

Karen Brown, “Sinirim bozuluyor. Trafik kötü olduğunda müzik dinleyerek vakit geçirmeye, sinirlerimi yatışmaya çalışıyorum,” şeklinde konuşuyor.

Profesör Cyrus Şahabi trafik sorununu ilk elden biliyor. Los Angeles’taki Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden 65 kilometre uzakta oturan Şahabi, her gün geç kaldığını söylüyor: “Ne zaman bir toplantım olsa trafik sıkışıktı derdim. Bahane gibi geliyor kulağa ama gerçekten trafiğe takılıyordum.”

Navigasyon cihazı kullanmak durumu değiştirmemiş.

Şahabi ile Türk doktora öğrencisi Uğur Demiryürek diğer yön bulma araçlarının yapmadığı bir uygulama yazmaya karar vermişler. İsmi ClearPath.

Uğur Demiryürek, “Doktora çalışmamın insanların kullandığı bir ürüne dönüşeceğini hiç düşünmemiştim,” diyor.

Cyrus Şahabi, “Farklı olan unsur rahatlıkla erişilebilen verileri kullanmamız. Trafik, hava durumu verilerini inceliyoruz ve böylece evden çıktığınızda önünüzdeki durumun ne olacağının tahminini yapıyoruz,” şeklinde konuşuyor.

ClearPath 2,5 senelik trafik verisi toplanarak yazılmış. Bunların içinde Los Angeles yollarındaki 9 bin alıcıdan toplanan bilgiler de var. Bu alıcılar, üzerlerinden geçen her araçla hız ve trafik akışı hakkında bilgi topluyor. ClearPath ayrıca geçmişteki kazaları da hesaba katarak en iyi yolu seçiyor.

Şahabi, “Araç kullanıyorsunuz ve önünüzde bir kaza olmuş. Kaza 20 dakika uzaklıkta, biz geçmiş verilerden, kaza yapan aracın, siz oraya varmadan çekileceğini hesaplıyoruz. Geliştirdiğimiz uygulama da sizi kaza yerine doğru yönlendiriyor çünkü oraya vardığınızda sorunun ortadan kalkmış olacağını hesaplayabiliyor,” şeklinde konuşuyor.

Şahabi, ClearPath isimli uygulamanın sürücü evden çıkmadan tüm yol ve otoyol ağını gözden geçirdiğini söylüyor. Google Maps ve benzeri programlar bunu yapmıyor: “Otoyola girdikten sonra diğer programlar yüzeydeki sokakları incelemiyor. Hedefinize yaklaşana kadar yalnızca otoyollara bakıyor.”

Demiryürek, Los Angeles yolları için hazırlanan ClearPath’in iki ay içinde ücretsiz olarak piyasaya sürüleceğini söylüyor. Trafik verilerinin toplanmasıyla bir yıl içinde ise ClearPath’i diğer şehirlere ve yurtdışına yaymayı umuyorlar.

Şahabi, “Ben hep Los Angeles’ın en kötü trafiğe sahip olduğunu düşünürdüm ama şimdi Şangay, Pekin, Tokyo’yu hatta inanır mısınız Singapur ve Hong Kong’u inceleyince bunun bir an önce kullanılacağını düşünüyorum,” diyor.

Şahabi bu yeni teknolojiyi zaten yol bulma sistemleri olan diğer büyük şirketlere satmayı umuyor.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG