Erişilebilirlik

Navaz Şerif'ten Hindistan'a Zeytin Dalı


Pakistan'da üçüncü kez başbakan olmaya hazırlanan Navaz Şerif, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken
Pakistan'da üçüncü kez başbakan olmaya hazırlanan Navaz Şerif, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken
Pakistan’da seçim zaferinin ardından üçüncü kez başbakan olmaya hazırlanan Navaz Şerif, Hindistan ile ilişkileri düzeltmek için çalışacağını açıkladı.

Pazar günü Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile uzun bir konuşma yaptığını belirten Navaz Şerif, birbirlerini karşılıklı ziyaret davetinde bulunduklarını söyledi.
İki ülkenin birbirlerine karşı korku beslediğini vurgulayan Şerif, bu güvensizliğin ortadan kaldırılması gerektiğini bildirdi.

Şerif, başbakanlığı sırasında Hindistan ile ilişkileri iyileştirmek büyük çaba göstermiş, 1999’da askeri darbe ile devrilmeden önce Yeni Delhi ile Lahor arasında otobüs seferleri başlatmıştı.

Navaz Şerif Lahor’da düzenlediği basın toplantısında lideri olduğu muhafazakar partinin genel seçimde tek başına hükümet kuracak kadar milletvekili çıkardığını ancak kendisinin koalisyona açık olduğunu da söyledi.

Eski kriket oyuncusu İmran Han’ın Tehriki-İnsaf partisinin seçimde güçlü varlık göstererek ikinci sırayı aldığı ve Afgan sınırındaki Hayber Paktunkva eyaletinde yerel hükümeti kurabileceği bildiriliyor.

Öldürülen eski başbakan Benazir Butto’nun Pakistan Halk Partisi ise büyük oy kaybederek üçüncü sıraya düştü.

Seçim öncesi meydana gelen şiddet olaylarına ve seçim günü en az 24 kişinin öldürülmesine rağmen katılma oranının %60 olduğu tahmin ediliyor.

Genel seçimlerle Pakistan tarihinde ilk kez bir sivil yönetim, tam bir yasama döneminin sonunda yerini bir başka sivil yönetime bırakıyor.

272 sandalyeli Pakistan Ulusal Meclisi’nin üyelerini enflasyon, işsizlik, elektrik kesintileri ve Taleban ayaklanması gibi birçok büyük sorun bekliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG