Erişilebilirlik

NATO’nun Yeni Patronu Stoltenberg


Eski Norveç Başbakanı Jens Stlotenberg, Rusya'yla ilişkilerin sıkıntılı olduğu bir dönemde Genel Sekreterlik koltuğuna oturacak.
Eski Norveç Başbakanı Jens Stlotenberg, Rusya'yla ilişkilerin sıkıntılı olduğu bir dönemde Genel Sekreterlik koltuğuna oturacak.

NATO üyeleri, mevcut Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen’in yerine eski Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg’in atanmasına karar verdi. Stoltenberg görevine 1 Ekim’de başlayacak.

NATO üyesi ülkeler, 2009’da göreve gelen ve görev süresi uzatılan Danimarkalı Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen’in halefini yine bir Kuzey Avrupa ülkesinden seçti. Eski Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, 28 NATO üyesi ülkeden yeşil ışık aldı.

Gençliğinde savaş karşıtı kimliğiyle öne çıkan sonrasında ise müzakereci yanıyla dikkatleri çeken Stoltenberg, uluslararası siyaset sahnesinde Norveç Başbakanı iken tanındı. Birleşmiş Milletler’in İklim Değişikliği Özel Temsilcisi görevinde de bulunan Stoltenberg, 1 Ekim’den itibaren görevi Rasmussen’den devralacak.

Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği ve NATO açısından oldukça kritik bir ortamda göreve atanan Stoltenberg, Moskova’yla sıcak ilişki kurmayı becerebilmiş Avrupalı liderler arasında yer alıyor.

Özellikle Devlet Başkanı olduğu dönemde Rusya Başbakanı Dmitri Medevedev ile kurduğu kişisel dostlukla dikkat çeken Stoltenberg, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi konusunda ise oldukça sert tavır takındı. Rusya’nın adımını kabul edilemez olarak değerlendiren Stoltenberg, “En güçlülerin galip geldiği bir dünyada yaşamayacağız” demişti.

Başbakanlığı döneminde NATO’nun Afganistan ve Libya’daki askeri operasyonlarına destek veren Stoltenberg’in uluslararası gündemde en çok konuşulduğu dönem ise 2011’de aşırı sağcı Anders Behring Breivik’in 77 kişinin ölümüne neden olan saldırısı oldu. Stoltenberg, o dönemde sakinleştirici ve sağduyulu tavrıyla dikkat çekti.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Stoltenberg’in atanmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Jens Stoltenberg’i yıllardır tanıyorum ve NATO’nun gücüne güç katacak doğru isim olduğunu biliyorum” dedi.

Stoltenberg, Türkiye’nin de sıcak baktığı bir isim. Rasmussen’in atanma sürecinde sert muhalefet gösteren Türkiye, Stoltenberg konusunda ise onayını herhangi bir çekince olmaksızın verdi.

Başbakanlık koltuğunu bırakmadan önce Türkiye’ye ziyarette bulunan Stoltenberg’in gerek Türk ekonomisi gerekse Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecine yönelik olumlu vurguları dikkatlerden kaçmamıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG